Лекарската професия най-привлекателната у нас. Тя заема първо място с

...
Лекарската професия най-привлекателната у нас. Тя заема първо място с
Коментари Харесай

Лекарската професия е най-предпочитаната у нас

Лекарската специалност най-привлекателната у нас. Тя заема първо място с рейтинг от 55,46 от общо шестнадесет проучени специалности от секторите „ Машиностроене и металообработване “, „ Електротехника и електроника “, „ Транспорт и спедиция “ и „ Медицина и услуги за хубост и здраве “. Това обаче не взема решение казусът с недостига на лекари заради възходящото приключване на квалифицирани фрагменти отвън страната. Измерването на привлекателността им е част от осъществяването на план „ Постигане на устойчива и качествена претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система сектори”. Това разгласи на специфична заключителна конференция по плана през днешния ден ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
Най-малко привлекателната специалност в посочените сектори е тази на локомотивния ватман. В машиностроителния бранш най-привлекателна се оказва специалността „ Машинен инженер “ с 54,64 рейтинг. След нея се подреждат специалностите на „ Настройчик на машини с ЦПУ “, „ Заварчик “ и надлежно с най-нисък рейтинг е специалността „ Стругар “ със междинен рейтинг от 35,44.
При бранш „ Електроника и електротехника “ с най-висока оценка от 47,80 е специалност „ Електроинженер “. На второ място е „ Електротехник “ с 38,36 рейтинг. Трети и четвърти са специалностите „ Техник на електронна техника “ и „ Машинен оператор “. „ Локомотивен ватман “ е минимум харесваната специалност от „ Транспорт и логистика “ с рейтинг от 26,02. Оценките на „ Самолетен водач “ и „ Шофьор на тежкотоварен автомобил “ съответна са 54,64 и 46,54. Другите специалности от „ Медицина и услуги за хубост и здраве “ са „ Акушерка “ и „ Медицинска сестра “ със междинни рейтинги, а с най-нисък рейтинг н сектора е специалността на лаборанта с рейтинг от 33,14.
„ Целта на плана беше да сътвори пилотен модел за решение на един от главните проблеми на пазара на труда през последните 15 години - неналичието на квалифицирана работна ръка за основни за българската стопанска система сфери. Преодоляването на несъответствието сред търсенето и предлагането на човешки запаси със съответната подготовка е една от най-големите и най-трудоемките цели на АИКБ. Считам, че предложенията към Министерство на труда и обществената политика и Министерство на образованието, които отправихме в резултат на резултатите от дейностите по плана са реализируеми и ще бъдат взети под внимание “, разгласи ръководителят на АИКБ Васил Велев.
В международната процедура до в този момент не е създавана сходна система за отчитане на привлекателността на специалностите, нито толкоз богат инструментариум за повишение на привлекателността им, който включва тактика и проект с съответни ограничения, модели за повишение на привлекателността за всяка от 16-те специалности, модул за поощряване на работната мощ и нейната подвижност, както и модел за справедлива оценка на продуктивността на труда. Разработени са още нов модел за договаряне на минимална работна заплата и въвеждане на практиките на групово договаряне на продуктивността на труда.
Направени са и оферти за въвеждане на менторството и застъпничеството в българското законодателство след пилотното тестване на създадените по плана процедури в над 85 предприятия от посочените четири сектора. Обучени са общо 40 кариерни консултанта и трудови медиатора от Агенция по заетостта за използване на създадените принадлежности във връзка с търсещите работа лица. В рамките на плана е построена и Информационна система „ Рейтинг на специалностите “, посредством която всяка година ще се афишират акции за установяване на рейтинга на специалностите с ниско предложение на пазара на труда. Всички създадени системи и принадлежности ще бъдат предоставени на МТСП и Агенция по заетостта за безплатно прилагане и доразвиване.
Проектът започва на 02.01.2017 година, като в границите на 24-те месеца от неговата реализация са взели участие над 80 специалиста в реализирането му. Като асоциирани сътрудници в плана се включиха и специалисти от Министерство на труда и обществената политика, Агенция по заетостта и Национална организация за професионално обучение и образование.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР