Лекари, здравни власти и учени по целия свят се опитват

...
Лекари, здравни власти и учени по целия свят се опитват
Коментари Харесай

Експерти търсят причината за необяснимия ръст на случаи на хепатит при деца

Лекари, здравни управляващи и учени по целия свят се пробват да открият повода за необикновен растеж на случаи на хепатит измежду дребни деца в последните месеци.

Регистрираните болни са към 200, като към този момент има данни и за един умрял от чернодробната зараза , разгласи Световната здравна организация (СЗО). Някои от случаите протичат тежко, стига се до остра чернодробна непълнота, налагаща нужда от трансплантация. Инфектираните постоянно са на възраст сред един месец и 16 години.

Здравните управляващи в Обединеното кралство първи сигнализираха за необичайно повишаване на заболели от хепатит деца . За извънредно огромен брой болни оповестяват лекари в Шотландия при започване на годината. В последния месец случаите доста зачестяват, като най-вече потвърдени има в Англия.

Хепатитът е постоянно срещан при възрастни хора, само че не и при подрастващите , означават експертите. И въпреки всичко лекият педиатричен хепатит не е нещо, с което те се сблъскват за първи път. Но тежкото протичане на инфекцията при малчуганите е извънредно и мощно разтревожи докторите. Тревога буди и това, че не съумяват да открият при болните нормалните причинители на инфекциозния хепатит.

Засега се счита, че главният провинен евентуално е аденовирус , защото над 75 % от заболелите деца във Англия са дали позитивни проби. От СЗО обаче предизвестиха, че опцията сходен тип зараза да стои зад случаите на изострен хепатит към този момент е единствено доктрина.

Предполага се, че причинителят на настоящия взрив на болни е аденовирус 41 , открит при към три четвърти от децата с доказан хепатит, които са били тествани. Този тип болест се популяризира посредством непосредствен персонален контакт, кашляне или кихане и допиране на нечисти повърхности. Според описанието на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите той провокира диария, повръщане и висока температура, както и респираторни признаци. Констатирани са случаи на болни от хепатит деца, които обаче са били с отслабен имунитет, само че в никакъв случай не е потвърден при здрави подрастващи.

Медицински специалисти и учени интензивно работят в опит да открият дали будещият съмнения аденовирус е мутирал и вследствие на това децата боледуват по-тежко . Има подозрения, че е допустимо смяна в генома на вируса да провокира по-лесно инфектиране на черния дроб.

Проверява се също по този начин дали инфекцията не се дължи на настоящи в тандем аденовирус и различен тип вирус, в това число и предизвикващият COVID-19 SARS-CoV-2 . Британски експерти обаче изключват връзка сред болестта и имунизациите против новия ковид, защото страдащите от хепатит деца на Острова не са ваксинирани.

След Обединеното кралство за случаи на болестта оповестиха няколко европейски страни, Съединени американски щати и Израел . Широкото географско разпространяване на инфекцията значи, че няма явна връзка сред участващите деца, което изключва нечиста храна, да вземем за пример, изясняват експертите.

По света се усилва броят на учените и лекарите, които показват мнение, че тежкото протичане на хепатита е косвена последица от коронавирусната пандемия и се дължи на намален имунитет вследствие на лимитираните обществени контакти. В последните две години поради изолацията децата доста по-рядко от нормалното са се срещали с елементарни вируси, а това води до несъответстващ имунен отговор, когато са изправени пред зараза при връщането към нормалния метод на живот.

Аденовирусът на процедура изчезна по време на пандемията от COVID-19, когато общуването беше лимитирано ", споделя пред Би Би Си професор Калъм Семпъл, който е специалист по инфекциозни болести в Ливърпулския университет.

Лабораторните данни от английските здравни заведения демонстрират, че постоянно срещаните вируси циркулират сега измежду децата, изключително при тези под 5-годишна възраст, много по-активно, в сравнение с преди.

Европейските и американските здравни управляващи приканват лекарите деликатно да следят пациентите си за признаците на чернодробното заболяване и да рапортуват за случаите на инфекцията с неуточнен генезис. Освен в Европа има потвърдени случаи в Съединени американски щати и Израел. На Стария континент заболелите са в Обединеното кралство, Испания, Нидерландия, Дания, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия. В България към този момент няма данни за случаи на новия тип хепатит при децата, разгласи държавният основен хигиеничен контрольор лекар Ангел Кунчев. Той обаче сподели, че е подредено да се изследват всички случаи, за които има подозрения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР