Лекари УМБАЛ „Св. Анна“ в София извършиха уникална операция и

...
Лекари УМБАЛ „Св. Анна“ в София извършиха уникална операция и
Коментари Харесай

Български лекари спасиха живота на бременна жена с уникална ...

Лекари УМБАЛ „ Св. Анна “ в София направиха неповторима интервенция и избавиха живота на 34-годишна пациентка, бременна в петия месец. Тя постъпва в столичната болница, откакто в нощта на 10 против 11 ноември брачният партньор ѝ вижда, че губи диалект, до момента в който приспива първото им дете. Жената даже получава деформиране на лицето. Мъжът се пробва да раздвижи едната ѝ ръка, само че несполучливо, след което се обажда на Спешна помощ.

30 минути по-късно дамата към този момент е призната в болничното заведение, където с нейния случай се ангажира мултидисциплинарен екип отпред с доктор Нурфет Алиоски и доцент Росен Калпачки, както и лекари от Родилното поделение.

Оказва се, че пациентката е получила исхемичен мозъчен инсулт – една от водещите аргументи за гибел и неработоспособност в България. Според националния здравен бюлетин болните с мозъчен инсулт съставляват 80% от болните с съществуване на мозъчно-съдови болести. Най-честите аргументи за исхемичния мозъчен инсулт са тромбоза, емболия и мозъчна хипоперфузия. Най-честите инициални признаци са свързани с остро настъпила огнищна неврологична симптоматика или по-рядко количествени промени в съзнанието при засягане на мозъчният дънер.

Жената незабавно е подложената характерно лекуване, включващо тромболиза и механична тромбектомия. Лекарите съумяват да извадят близо 4 см тромб от артерията, снабдяващ лявата половина от мозъка на дамата, като по този метод избавят както нейния живот, по този начин и този на плода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР