Лекари и вирусолози настояват по-строгите мерки срещу коронавируса да продължат

...
Лекари и вирусолози настояват по-строгите мерки срещу коронавируса да продължат
Коментари Харесай

Медици искат удължаване на строгите мерги


Лекари и вирусолози упорстват по-строгите ограничения против ковид да продължат и след 21 декември.

Пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова акцентира, че все още рестриктивните мерки дават резултат, само че той е доста нежен и по тази причина би трябвало да продължат. По-строгите ограничения несъмнено дадоха резултат. Те би трябвало да продължат, в случай че желаеме трайно да тръгне надолу кривата на разпространяването, безапелационна е проф. Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Ваксината и да пристигна скоро, тя ще желае време. Ще би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията, сподели още тя.

Същото е мнението и на доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор.Едва ли ще има доктор в страната или Европа, който да каже, че е склонен те ограниченията да се разхлабен, разяснява тя в студиото на Нова тв.

След въвеждането на рестриктивните мерки у нас стигнахме до това, че нямаме повишаване. Спряхме растежа. Нормално е да желаеме да се задържат ограниченията, с цел да запазим човешкия живот, акцентира медикът.

Вчера и здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че неговото мнение е, че ограниченията би трябвало да останат и след 21 декември.

Относно приравняването на и антиген тестванията, проф. Ива Христова разяснява, че до неотдавна ите в действителност са били единствените високо чувствителни проби, на които е можела да се разчита като акуратност. Но последното потомство антигенни проби към този момент са с над 90% сензитивност и демонстрират едно много високо равнище. На което ние можем да се доверим, изясни вирусологът.

В последния месец Европейският център за профилактика и надзор на заболяванията предложи резултатите от последното потомство антигенни проби да бъдат признавани за съществуване на ковид, защото става въпрос за дифузно разпространяване измежду популацията. Антигенните проби са бързи лесни, доста по-евтини, само че е добре е да се вършат от доктор, а не в домашни условия, защото при погрешно взимане на тестът, е допустимо да дадат подправен резултат, посочи още проф. Христова. Положителният резултат от антигенен тест, изключително при съществуване и на признаци, е благонадежден резултат за ковид, безапелационна е тя.

При всички случаи, след признаването на антигенните проби статистката ще се увеличи, само че надали случаите ще са взривоопасно доста, счита проф. Христова.

Относно описите на искащи да се имунизират медици, които все още са към 33%, проф. Христова показа, че това число е малко. Мисля, че този % ще нарасне до 50, счита тя.

Смисълът от имунизиране е голям. От една страна, той е да спрем разпространяването, само че има смисъл и за съответния човек - да го защищити от болестта и да се живее по-нормално. Дори срокът на отбрана да е сред 6 и 12 месеца, това си заслужава, безапелационна е проф. Христова.

Споредд-р Гергана Николова главните аргументи за ниския % медици, които желаят да се имунизират, е неналичието на задоволително информация. В момента, сподели тя, има доста лекари, които боледуват от коронавирус. Като персонален доктор тя акцентира още, че пациентът би трябвало да бъде осведомен за какво му се слага имунизацията и какво да чака от нея.

Болшинството от нас, като медицински експерти, получава информация за имунизацията от това, което се случва в студиата. Когато сме изправени пред един толкоз сериозен проблем и пред отговорно решение - би трябвало да имаме цялата налична информация, с цел да я обсъждаме с пациентите, безапелационна бе доктор Николова.

Тя е на мнение, че приравняването на антигенните проби към PCR проучванията ще докара до висока заболеваемост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР