Лежащият от години в затвора Селахатин Демирташ, бивш лидер на

...
Лежащият от години в затвора Селахатин Демирташ, бивш лидер на
Коментари Харесай

От затвора най-популярният кюрдски политик обяви, че напуска активната политика

Лежащият от години в пандиза Селахатин Демирташ, някогашен водач на водещата прокюрдска партия, съобщи, че се отдръпва от дейната политика за момента.

Намерението бе изразено за пръв път в в " Туитър " през вчерашния ден след обяд, с която анонсира идно с медията Artı Gerçek. При публикуването му обаче се схваща за дълбоките разлики сред него и Демократичната партия на народите (ДПН), която той съпредседателстваше, преди да бъде лишен от независимост.

Демирташ, чиято известност с годините изпревари тази на създателя на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, прикани партията си към " цялостна самооценка " след по-слабия ѝ от предстоящото резултат.

Той приказва и за спор с партията дали да се кандидатира за президент, само че съгласно медията Duvar представител на партията " напълно обикновено " изказването му.

Източник на опозиционната телевизия Halk TV твърди, че Демирташ изпратил от пандиза насоки на партията за това по какъв начин да се води политика, а единственият отговор бил: " Благодаря ", продължава " Дувар ".

По-лош резултат

Сривът на ДПН бе с няколко пункта: 8.79% при 11.7 на 100 през 2018 година Макар да остана трета политическа мощ, партията загуби 6 места в Народното събрание и има 61; за неяна сметка евентуално завоюва водещата опозиционна Републиканска национална партия, за която гласоподаваха повече кюрди, в сравнение с през 2018 година

 " Виждал съм Ердоган повече от родителите си ": изборите в " кюрдската столица " на Турция

" Макар че ще продължа да се съпротивлявам от пандиза като всички приятели, на този стадий се оттеглямот дейната политика ", споделя Демирташ, съпредседател от 2014 до 2018 година " Искрено се оправдавам на нашия народ, че не можах да проведа политика, почтена за тях. "

Заради дело, което можеше да докара до закриване поради обвинявания във връзки с ПКК (каквито и Ердоган твърди, че съществуват), ДПН избра да се кандидатира от името на по-малката Зелена лява партия.

Демирташ бе заменен като съпредседател две години откакто бе задържан през 2016 година Бе наказан на три години затвор за засегнатост против президента през януари 2022 година Очаква го друго дело за подстрекаване към митинги с доста жертви през 2014 година, поради което може да получи пожизнен затвор.

 Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината

Пред последователите си във вечерта на изборите Ердоган повтори, че Демирташ няма да се измъкне от пандиза, до момента в който той е на власт. Кълъчдароглу обещаваше освобождението му, каквото изисква и Европейският съд по правата на индивида.

Разнобой

Самият Демирташ е бил претендент за президент два пъти; през 2018 година го направи от пандиза, когато получи 8.4% от гласовете и бе трети.

В изявлението твърди, че предложил на управлението да се кандидатира още веднъж, само че бил отритнат. " Кандидатурата ми щеше да усили гласовете ни... Но към момента не знам за какво бе отхвърлена. "
Много наблюдаващи видяха директна поддръжка за водещия опозиционен, Кемал Кълъчдароглу. След това ДПН стартира да декларира това намерено. Опозицията се надяваше това да помогне изборите да приключат с победа на Кълъчдароглу на първи тур, вместо да се стигне до балотаж, на който президентът Реджеп Тайип Ердоган би съумял да е по-силен.
Демирташ обаче не напуща ДПН, а приканва партията към самооценка:

Най-много се нуждаем от вътрешнопартийната народна власт. Когато вътрешнопартийната народна власт запада, грешките идват една след друга.
Селахатин Демирташ,
някогашен кюрдски водач

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР