Легендарният защитник на националния отбор Цанко Цветанов даде интервю за

...
Легендарният защитник на националния отбор Цанко Цветанов даде интервю за
Коментари Харесай

Цанко Цветанов: Чакат ни още по-лоши времена, Балъков няма какво да направи

Легендарният бранител на националния тим Цанко Цветанов даде изявление за " България през днешния ден ". В него стоманеният бранител бе мъчително прям за положението на футбола.

Г-н Цветанов, 25 години след горещото американско лято националният тим наподобява бледа сянка на вашия отбор. Стана ли ви мъчително, когато гледахте вашите наследници в мачовете против Чехия и Косово?

Това, което се случи, е изцяло обикновено на фона на процесите в България. Истината е, че доста приказваме, малко работим, а делата въобще ги няма. Чакат ни още по-лоши времена, до момента в който не пораснат децата на тези, които отидоха да работят на Запад. Тогава ще станем като Косово. В техния отбор едва ли има някой, който да е роден там. При нас неприятно възпитаваме футболистите. Малко ги упражняваме. Жалим ги. Ние, треньорите, не работим с тях вярно. Те не работят вярно.

Кой носи най-голямата виновност за това положение?

Колективна виновност. Всичко идва от празнословието. Мерки не се вземат. Футболът е в частни ръце. Най-големите виновници са притежателите на клубовете. Техния артикул виждаме с екипите на националния тим. Вина има в треньорите, в родителите, във футболния съюз. На всяко едно равнище. Живеем със спомените от Съединени американски щати `94, само че към този момент и те не топлят. Ние успяхме, тъй като бяхме построени в предходния строй. Иначе нямаше да си разкрием гения.

Защо притежателите на клубове не могат да изкарат топ футболисти от школите?

Толкова са им качествата и разбиранията. Не влагат в образованието на фрагменти. В България няма специалност треньор по футбол. Както споделя Пламен Марков, ние сме кърпичката, с която се бършат. Винаги носим негативите. Позитивното е да си прочетем името във вестника и като забележим микрофон да го захапем и да кажем следващата нелепост. Треньорът не е предпазен. Топката се е блъснала в гредата и е излязла. Собственикът, негов другар или гаджето на президента се разсънват, само че са спали изкривено. Гонят треньора, тъй като нищо не схваща. За да може той да си отбрани работата, стартира да се преценява. В България се оказва, че шефовете на клубове схващат повече от треньорите. И ето ти го крайния артикул. Собственикът назначава треньор хикс. После споделя, че са се разбрали за една минута. За толкоз време можеш да се схванеш по какъв начин ще дадеш на някой два лв.. А другият да се съгласи. Какви са задачите? Амбициите? Какво се изисква от треньора?
 Красимир Балъков: Имаме 6 милиона футболни експерти в България...
Балъков: Имаме 6 милиона футболни експерти в България...

" Младите, се подлагат на критика без да има смисъл "

Вашата генерация играеше футбол на доста високо равнище. Имаше и триумфи. Кога стартира процесът на разпад?

Живеехме в различен строй, който от дълго време си отпътува. Манталитетът на ръководителите още не си е отпътувал. Още желаеме страната да ни оказва помощ. Непрекъснато виним нея за неуспехите. Още не може да се преборим, когато треньорът подпише контракт, тази хартийка да значи нещо. Само в чужбина сме предпазени. Там работят разпоредбите на ФИФА и УЕФА.

Вие работихте няколко години в Казахстан. Защитени ли са там треньорите?

Чужденците са предпазени. Когато погледнете равнището на Казахстан, излиза наяве по какъв начин се работи. Клубните тимове са нещо по-различно. Там можеш да събереш положителни чужденци, както Лудогорец, и да постигнеш резултати. На тази база да си направиш бизнес модел, който да е сполучлив.

Колко е мъчно на Краси Балъков да стимулира националите?

Те толкоз си могат. Момчетата са стимулирани, само че качествата им са такива. Ние не сме ги построили. Изоставаме физически. Разполагаме с деца, които имат капацитет да скочат два метра, само че ние сме го развили единствено до 1,5 м. Надеждата за избавление на българския футбол са децата на хората, които живеят в чужбина. Да станем като Косово и Албания. Футболът е произходящ на обществото. Най-лесно е да упрекваме следващия човек какъв брой е несръчен, а самите ние не се виждаме какви сме.
 Снимка 427684
Източник:

Ивелин Попов разкритикува своите съотборници. Каза по какъв начин всички национали би трябвало да идват 30 минути по-рано на подготовка. Какво приказва това?

Това е най-елементарното нещо. Част от професионалното образование, само че и за това ние сме отговорни. Подобно нещо е условие от страна на треньора. Той дефинира по кое време да се върви на подготовка.

Колко ужасно е бъдещето на националния тим, откакто младежите изгубиха два пъти от Люксембург?

Живеем в предишното. Люксембург сега имат девет футболисти в Бундеслигата. Ние какъв брой играчи имаме там? Нашият артикул е фалшив. Ние го вършим, треньори и ръководители.
 Снимка 252198
Източник:

По-трудно ли се работи със сегашните футболисти?

Бях треньор в Етър. Един футболист стартира да ми споделя какви големи пари вземал Бербатов в Манчестър Юнайтед. Спрях тренировката. Директно му споделих - тръгвай натам. Свободен си, вземай си торбичката и обувките. Тръгвай към Манчестър, с цел да получаваш парите на Бербатов. И той споделя - " Ама те не ме желаят ". Като не те желаят, спри си тука и тренирай.

Виждате ли светлина в тунела?

Честно ли да ви кажа? Не. Няма нищо положително. Тотално сме изостанали. Нямаме един стадион. Всичките са гробници. Срам. " Васил Левски " е 50-годишен старомоден стадион. Добре, че Лудогорец направиха една естествена база. Нито Левски, нито ЦСКА построиха нещо. Даваме пари на непознати футболистите, те ритнат два пъти мощно и нависоко, след което си отпътуват. А ние си оставаме с приказките. Вижте какъв брой треньори се смениха в Левски и ЦСКА? Тези хора магьосници ли са? Докато се срещнат с футболистите кой по какъв начин се споделя, и са изгонени. Треньорите нищо не костват за притежателите. Да идва идната кърпичка или изтривалка.
 Мъри: Дълги години слугуваме на тъпотии, футболът отива към пропастта! Скоро ще би трябвало да продаваме на пазара...
Мъри: Дълги години слугуваме на тъпотии, футболът отива към пропастта! Скоро ще би трябвало да продаваме на пазара...

" Ние единствено търсим извинения и оправдания и нямаме нито едно решение "

Защо футболните хора в България мълчат за тези проблеми?

Споделям по какъв начин виждам нещата през моята призма. В България футболистите изясняват на треньора по какъв начин би трябвало да се готви. Президентът слуша играча, а не експерта, който е назначил. Това е краят. Няма подчиненост и ред в клубовете. Винаги мога да ти кажа, че нещата са доста добре, по какъв начин младите порастват, по какъв начин идва идващият мач или идващите квалификации, само че няма смисъл да се лъжем.

Готов ли сте да работите още веднъж в България?

Сега почивам, тъй като краткотрайно съм отвън специалността. Но когато човек остане дълго време без работа, се замисля и стартира да прави взаимни отстъпки. Поне към този момент не съм податлив да ги върша, само че нищо не се знае. В България футболът е бизнес на ползи. Не е бизнес, от който да се вършат пари.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР