Легендарният китарист Джеф Бек почина на 78 години, съобщи The

...
Легендарният китарист Джеф Бек почина на 78 години, съобщи The
Коментари Харесай

Отиде си богът на китарата Джеф Бек

Легендарният китарист Джеф Бек умря на 78 години, заяви The Guardian. Причина за гибелта е " внепазен бактериален менингит ", съобщил е негов представител. 

Едно от трите китарни величия, свирили в групата " Ярдбърдс " през 60-те - другите двама са Ерик Клептън и Джими Пейдж - той бе застраховал пръстите на ръцете си за 7 милиарда паунда. Носител на осем награди " Грами ", два пъти одобряван в Залата на славата на рокендрола - един път като соло реализатор и повторно като член на " Ярдбърдс ", той бе неотклонен експериментатор със звука.  “Ако не счупя най-малко 10 музикални правила в дадена ария, значи не съм си приключил работата ” - по този начин разказва личния си жанр Бек.

Роден е през 1944 година в Лондон под името Джефри Бек. Като дете пее в църковния хор, а на китара стартира да свири в юношеските си години. Става част от в " Ярдбърдс " през 1965 г., където е предложен от Джими Пейдж. Въпреки че по това време (Клептън е свирил в бандата и я е напуснал междувременно) групата към този момент има триумф, своите най-големи шлагери тя записва през 20-те месеца, в които в нея свири Бек. 

По-късно основава личните си обединения " Джеф Бек груп " и " Бек, Богърт и Апис ". Повечето от композициите му са чисто инструментални, с фокус върху новаторския тон и обгръщат жанрове като блус рок, хардрок, джаз фюжън и даже електронна музика. Участва в албуми на Мик Джагър, Джон Маклафлин, Тина Търнър, Мориси, Джон Бон Джоуви, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Стиви Уондър и доста други. Въпреки че е считан за един от най-големите виртуози в своята област, той не съумява да утвърди и поддържа комерсиалния триумф, реализиран от други негови колеги и съвременници. Една от аргументите по тази причина е тинитусът (шум в ушите), от който се разболява през 80-те години. 

От 1976 година живее непроменяемо в имението си в Съсекс, а за последната си, шеста брачна половинка Сандра Кеш се дами през 2005 г. 

Последният му план е албумът " 18 " от 2022 година, взаимна продукция с Джони Деп. Сътрудничеството им включва кавъри на Марвин Гей, Velvet Underground и други типичен реализатори, както и няколко авторски композиции на Деп. Албумът получи тежки рецензии от музикалните познавачи. 

Репутацията на господ на китарата обаче остава с Бек до края на живота му. Минути след новината за гибелта заваляха жалейки от негови популярни сътрудници. " Новина, която схваща сърцето... никой не свиреше на китара като Джеф. Моля, сдобийте се с първите два албума на " Джеф Бек груп " и вижте величието ", написа Джийн Симъс от " Кис ".

Китаристът на " Блек Сабат " Тони Айоми пък сподели в Туитър, че е " тотално шокиран ": " Джеф беше толкоз благ човек и извънреден, талантлив китарист ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР