Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за цялостно творчество

...
Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за цялостно творчество
Коментари Харесай

Педро Алмодовар със “Златен лъв” за цялостно творчество във Венеция

Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за изцяло творчество с премията “Златен лъв ” на филмовия фестивал във Венеция, като назова признанието “акт на поетична правдивост ”.

Организаторите на събитието обявиха, че Алмодовар е “най-големият и най-влиятелният испански режисьор от Луис Бунюел насам ”.

За първи път Алмодовар получава премия от огромните европейски фестивали като тези Кан и Венеция. Той е режисирал 21 игрални кино лентата, в това число “Завръщане ”, “Ела, завържи ме! ” и “Високи токчета ”.

Алмодовар показва първия си филм във Венеция през 1983 година, само че това е второто му присъединяване на фестивала от 1989 година насам с „ Жени на ръба на нервна рецесия “, който провокира спор, когато ръководителят на журито допусна, че не е задоволително сериозен.

“30 години по-късно аз съм награден със Златен лъв… Това е акт на поетична правдивост ”, сподели Алмодовар по време на конференция преди връчването на премията.

Филмът, който показва преплетените истории на четири дами, които са изгубили мозъка си, се получи интернационално самопризнание със своите цветни костюми и образен искра.

69-годишният режисьор съобщи, че Испания “се е събудила от тирания, траяла 40 години ” и че най-важната част от артистичното придвижване след диктатурата на Франко е да се любува на свободата.

Италианските медии го нарекоха “ранения лъв ”, откакто получи премията си, която идва в допълнение към два „ Оскара “, които той взе за мелодрамите “Всичко за майка ми ” и “Говори с нея ”.

Режисьорът назова себе си “продукт на испанската народна власт ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР