Легендарният хърватски треньор Мирослав Чиро Блажевич почина ден преди да

...
Легендарният хърватски треньор Мирослав Чиро Блажевич почина ден преди да
Коментари Харесай

Ден преди да навърши 88 г.: Почина легендарният хърватски треньор Мирослав Блажевич

Легендарният хърватски треньор Мирослав Чиро Блажевич умря ден преди да навърши 88 години, оповестиха медиите в родината му. Блажевич дълго време се бореше с рак на простатата, който в последна сметка постави завършек на живота му.

Роден е на 10-и февруари 1935-а година в Травник (днес в Босна и Херцеговина). Като футболист играе на позицията дясно крило, като носи екипите най-много на Локомотива (Загреб), Риека, ФК Сараево, а по-късно отива в Швейцария и приключва кариерата си след три години в Сион и Мютие, по това време в първа лига на страната.

Но същинската популярност на Чиро Блажевич идва при треньорската му кариера , която продължава 47 години. В кариерата си е бил отпред на 30 тима, 6 години е бил отпред на националния тим на страната. Класира Хърватия на Евро 96, а две години по-късно извежда ватрените до 3-ото място на Мондиал 98. След същото това Световно състезание е определен и за треньор на годината в света в анкета на спортни публицисти и медии.

Също по този начин е бил народен селекционер на Босна и Херцеговина и на Швейцария. На клубно равнище е водил тимове като Динамо (Загреб), ПАОК (Солун), френския Нант, Хайдук, Грасхопърс, Ксамакс Нюшател, както и тимове в Китай, Малайзия. В първия си сезон като треньор в някогашна Югославия извежда тима до 5-о място в общата лига, само че през сезон 1981/82 реализира дубъл с купата и купата на някогашната към този момент федерация. След това става два пъти първенец на самостоятелна Хърватия, а също по този начин на Швейцария, както и на Босна и Херцеговина.

Активен участник и в гражданското общество, Чиро Блажевич беше един от огромните другари и поддръжници на първия президент на самостоятелна Хърватия Франьо Туджман.

Не остава на страни и от изкуството, като се снима в четири кино лентата в киното, като в три от тях играе самия себе си. Участва и в 11 телевизионни превъплъщения. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР