Легендарният голмайстор Манфред Бургсмюлер почина на 69-годишната възраст. Тъжната вест

...
Легендарният голмайстор Манфред Бургсмюлер почина на 69-годишната възраст. Тъжната вест
Коментари Харесай

Почина легендарен голмайстор

Легендарният голмайстор Манфред Бургсмюлер умря на 69-годишната възраст. Тъжната новина бе обявена от някогашния му клуб Борусия Дортмунд. Роден в края на 1949-а, нападателят игра в Бундеслигата сред 1969-а и 1990-а. Той има общо 447 мача в елита за четири разнообразни клуба. Кариерата му стартира в родния Рот-Вайс Есен, с който той печели промоция през 1969-а. След това следват Борусия Дортмунд, Нюрнберг и Вердер Бремен. „ Мани “ има 213 гола в елита, с което е четвъртият най-резултатен състезател на всички времена. Само за Борусия той има 135 – най-резултатният футболист на жълто-черните в Бундеслигата.

Манфред Бургсмюлер бе лицето на Борусия Дортмунд

„ Манфред Бургсмюлер бе лицето на Борусия Дортмунд от средата на 70-те до началото на 80-те. Той беше извънреден голмайстор и е тъпо, че не игра повече за националния тим. Просто имаше неприятна известност. Но другояче бе прелестен, почтен и открит човек. Семейството на Борусия Дортмунд осиротя„, съобщи президентът на клуба Райнхард Раубал.

Защо няма мачове за Германия

Всъщност, макар всичките си голове, „ Мани “ има едвам трима мача за Бундестима. През 1978-а получава късмет да впечатли Хелмут Шьон и играе в три контроли в разстояние на три месеца. Но не попада в състава за Мондиала. След „ Позора в Кордоба “ (загубата с 2:3 от Австрия), той отново не получава късмет. Наследникът на Шьон Юп Дервал го мисли за прекомерно възрастен. „ Не се вписвах в тактическите им схеми. Бях сред 9-ката и 10-ката. Просто бях друг “, изяснява нападателят.

Футболната приказва: първенец през 1988-а с Вердер

Това, че не играе за националния тим, обаче не преди на Бургсмюлер да бележи в Бундеслигата. И на 38-годишна възраст той записва най-големия си триумф – става първенец с Вердер. При това, като на 34 години напуща Нюрнберг и отива във Втора Бундеслига – в Оберхаузен. Там обаче вкарва 29 гола и става голмайстор на втория ешелон. Награда, която не печели в елита, въпреки че два пъти е втори. Първият път е през 1980/81, когато има 27 гола, само че Карл Хайнц Румениге има 22. Вторият е през идващия сезон – 22 попадения за него, 27 за Хорст Хрубеш. Ото Рехагел няма проблем с възрастта му и на съвсем 36 години го връща в Първа Бундеслига. И това дава резултат – зелените изпреварват Байерн с 4 точки и взимат купата. Това е и единственият трофей, който той печели. Освен купата, Мани има и два финала за купата. И двата обаче са изгубени – през 1989-а и 1990-а.

Завръщане на 52 години

На 52 години, през 2001-а, той играе за Рейн Файър и се смята за най-възрастният професионален футболист в света. Макар и амeрикански футбол, несъмнено. Там той печели два пъти World Bowl (1998 и 2000 г.). Но дългата кариера оставя своите следи и в последните си години той страда от артрит и се придвижва с патерици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР