Легендарният американски производител на мотоциклети Harley-Davidson представи дългоочаквания адвенчър Pan America. Многофункционалният мотор

...
Легендарният американски производител
на мотоциклети Harley-Davidson представи
дългоочаквания адвенчър Pan America.
Многофункционалният мотор
Коментари Харесай

Harley-Davidson тръгва в атака с новия адвенчър Pan America

Легендарният американски производител на мотоциклети Harley-Davidson представи дългоочаквания адвенчър Pan America. Многофункционалният мотор е мощен, високотехнологичен и функционален, готов за завършения.

Този мотор е планиран в Милуоки от нулата. Pan America не е единствено един от най-модерните Harley-Davidson, създавани в миналото. Той е може би един от най-модерните адвенчър мотоциклети създавани в миналото. На всичко от горната страна от Милуоки не са пуснали само един модел, а два – Pan America и Pan America Special.

В сърцевината на тази нова машина стои 1252-кубиковият Revolution Max мотор, който произвежда 150 к.с. при 9000 об/мин и има въртящ миг от 127,4 Нм при 6750 об/мин. Диаметърът и ходът на буталото са 105х72 мм. Степента на втвърдяване е 13:1.

Това значи, че Harley-Davidson са построили изцяло нов мотор.
Самата архитектура на мотора се е променила доста. Склонността на Harley към дълъг ход, в този момент е изменена в изгода на къс ход. Това значи, че границата на оборотите на Revolution Max е два пъти по-голяма от тази на Milwaukee-Eight.

Двигателят има също елегантна система с променливи клапани, която оказва помощ да се повишат както мощността, по този начин и въртящият миг. Като детайл за намаляването на тежестта, моторът е от съществено значение. Така общото тегло на общоприетия модел е понижено до 245 кг, а на Special до 258 кг.

Рамката е общоприета стоманена тръба, като предната, междинната рамка и подрамката се закрепват непосредствено към двигателя. Предимството на това е, че ако мотоциклетът излезе отвън пътя, което е целта му, моторът е здрав и подрамката може да се контролира.

Harley в действителност са мислили за офроуд, защото те са проектирали мотора по този начин, че да изпитва върху себе си грубости и несгоди.
Всички дренажни болтове да вземем за пример са вдлъбнати, тъй че нищо не може да се разруши от междинен по размери камък. Дори новият фар вид „ пощенска кутия “ е проектиран да е здрав и да хвърля широк лъч напред. Спирачният педал също може да се контролира без принадлежности за превключване сред седнала и изправена позиции за каране. Капачката на резервоара с размер 21 л е сложена точно отпред, тъй че не е нужно да се сваля чантата от него, с цел да се зареди гориво.

Размерите на мотора са: дължина – 2265 мм, широчина 965 мм, височина 1510 мм. Междуосието е 1580 мм. Клиренсът е 210 мм

Pan America изобилства от разнообразни електронни системи за сигурност в завой, повишават сцеплението с пътното покритие, прекъсването. Спирачната система е с електронна връзка на механизмите и подобрява държанието на мотоциклета в завоите (Cornering Enhanced Electronic Linked Braking). Антиблокирашата система къщо подобрява поведението на мотора в завой (Cornering Enhanced Antilock Braking System). Естествено има и тракшън надзор (Cornering Enhanced Traction Control System), а също и надзор на приплъзването на колелата при повишение на оборотите (Drag-Torque Slip Control System). След като е офроудър, задължително има и система за потегляне на надолнище (Hill Hold Control).

Pan America 1250 Special има полуактивно передно и задно окачване с електронно ръководство. Има и нова система, единствено за Pan America – адаптивно контролиране на височината. За първи път Harley-Davidson са инсталирали тази система, с която окачването автоматично спуска мотоциклета при прекъсване и го повдига на оптимална височина, когато е в движение.

Базово новият Pan America 1250 е с напълно регулируемо окачване SHOWA. Ходът начело и отзад е 190 мм. Отпред е 47 мм обърната вилка SHOWA 1 by 1. Отзад е амортисьор SHOWA с хидравличен регулатор.

Спирачките за мотора са специално разработени сред Harley-Davidson и Brembo. Те са с нови радиални моноблокови апарати 30 мм с четири бутала. Отпред са два спирачни диска с диаметър 320 мм, а откъм гърба е един 280 мм.

Мотоциклетът има 6,8-инчов сензорен TFT-дисплей с непрозрачен екран. Така информацията се вижда елементарно в различни условия. Дисплеят поддържа инфо-развлекателната система, функционираща от мобилното устройство на ездача, поддържа телефонни разговори с Bluetooth. Навигацията е със специалното приложение Harley-Davidson App за iOS или Android.

Pan America 1250 има пет режима на каране – Road, Sport, Rain, Off-Road и Off-Road Plus. Четири от тях са програмирани, а един може да се настройва от ездача. В допълнение Pan America 1250 Special има още два настройващи се режима от моториста. Режимите могат да се превключват в придвижване.
Седалката на мотоциклета може да се регулира в две положения. В ниско тя е 789 мм, а в най-високото 850 мм. Ветровото стъкло е с 4 позиции и може да се регулира с една ръка в диапазон от 45 мм.

Версията Special има система за надзор на налягането в гумите (TPMS), централна стойка, двупозицианен педал на задната спирачка, чиято височина може да се променя без принадлежности. Има ролбар за защита на радиатора от повреди, алуминиева защитна плоча за картера, подгряващи се ръкохватки и други екстри.

*Източник: www.harley-davidson-sofia.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР