Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос заради

...
Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос заради
Коментари Харесай

Хиляди болни в ужас заради едно лекарство

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос поради тройно повишаване на животоподдържащ медикамент. Лекарството не се покрива от НЗОК и хората са принудени да си го купуват сами. Алтернатива на продукта в аптечната мрежа няма, би тревога Нова тв.

През март 56-годишната здравна сестра Клавдия Стоилова чува диагнозата " оптикомиелит " - рядко автоимунно заболяване, водещо до парализа. Съмненията й са, че то е отключено след ваксина против COVID-19, защото е имала и предишно тежко заболяване - ревматоиден артрит. „ Седмица след втората игла започнаха проблемите. Обездвижена съм от кръста надолу, с тежки крампи ”, споделя тя.

Риск, въпреки и най-малък, за поява на автоимунно заболяване след ваксина - има, споделят експерти, само че досега не е открита такава връзка.

„ Когато се задейства имунната система е допустимо да бъдат задействани и имунни кафези, ориентирани против нашия организъм, само че в множеството случаи това е краткотрайно, преходно, с добра прогноза и не се стига до автоимунно заболяване ”, споделя доктор Цветелина Великова.

Според медици хора с към този момент едно заболяване по-лесно развиват и второ, само че това може да стане и след прекаран ковид. Затова и не би трябвало да се отхвърлят от ваксиниране, само че единствено след консултация с доктор. „ Това са пациенти, които имат генетична предразположеност и в множеството случаи един вирус, който може да е COVID-19, може да е грип или елементарна простуда да докара до отключване на друго автоимунно заболяване ”, добавя Великова.

За Клавдия на дневен ред в този момент е битката с заболяването. „ Започна вървене по тъгите заради налагането на лекуване, което не се покрива от здравната каса. Друго лекуване няма ”, споделя тя.

Причината - в листовката на препарата " Имуновенин " не е посочена нейната диагноза, по тази причина и страната не поема разноските. Наскоро цената му е вдигната тройно - от 160 на 416 лева на кутия. Курс на лекуване излиза към 4 хиляди лв., пресмята Клавдия.

„ Много огромни групи пациенти са наранени от това. За доста от тях до момента беше непостижимо да заплащат от джоба си този препарат, а в този момент става изцяло невероятно ”, разяснява доктор Станимир Хасърджиев.

Сред пациентите са такива с множествена склероза, лупус и разнообразни други автоимунни болести. Нито една от диагнозите не участва в листовката, макар нуждата от приема му.

„ Аз запитвам кой би трябвало да изброи тези диагнози, в случай, че предприятието е държавно и безусловно в пълномощията на страната е да си направи съответните клинични изследвания и да си промени късата характерност ”, показва Хасърджиев.

Надеждата на Клавдия е тя и другите пациенти с тежки болести скоро да бъдат включени в позитивите описи и да получават гратис медикамента. „ Не сме безпределно доста – дано да се протегне ръка. Аз нямам никаква опция ”, споделя тя.

От държавната компания " БулБио ", произвеждащи препарата, обявиха за Нова тв, че ще смъкват новата цена, само че с малко, защото до този миг продуктът е предлаган на загуба. От предприятието обясниха, че включването на повече диагнози към листовката изисква скъпи клинични изследвания, които страната ни не може да направи. Обмисля се обаче вид това да се случи на база на анализите на други страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР