Лечебното растение арника расте предимно в планините на височина от

...
Лечебното растение арника расте предимно в планините на височина от
Коментари Харесай

Полезните свойства на арниката

Лечебното растение арника пораства най-вече в планините на височина от 800 до 2500 метра. Билката цъфти според от надморската височина от юни до август. За приемане на смес се събират задачите цветове. От корена се подготвят хомеопатични тинктури. Действието на арниката е многостранно, което се дължи на състава и. Външно тя работи дезинфекционно, антисептично, противогъбично и заздравяващо раните. Често се употребява за лекуване на болки в мускулите, натъртвания, изкълчвания, дразнения от пострадвания и изгаряния, както и при други недоволства, породени от контузии и натоварвания.

Прилага се също при лекуване на циреи, навяхвания и хемороиди, защото усъвършенства кръвоснабдяването на мястото и това води до бързото излекуване. При зъбобол се прави гаргара с арника. Вътрешно работи върху сърцето и кръвообръщението. В националната медицина се употребява при сърдечна непълнота и исхемична болест на сърцето, епилепсия, парализа, бронхит и зной. Вътрешното приложение на билката обаче може да бъде рисково. Затова е добре да се направи консултация с доктор преди нейното приемане, който вярно да дозира медикамента, защото в случай че се употребява в по-големи дози, билката може да провокира тежки отравяния. Поради раздразнение на лигавицата на стомаха и червата може да се появи повръщане, диария и кръвотечение. Паралелно с това може да се следи зашеметяване, трептене, сърцетуптене и зной. Затова би трябвало да бъдете доста деликатни при потреблението и. Но за сметка на това, арниката е безусловно безвредна в хомеопатични концентрации и човек не трябва да се отхвърля от чудотворното и деяние.

Хомеопатична смес при контузии

Арниката оказва помощ за бързото и без затруднения лечение след интервенции, в случай че 10 дни преди интервенцията всеки ден се приема арника. Много хомеопатични проучвания демонстрират, че при мъчителни счупвания на кости или разтърсвания на мозъка, а също и при злополуки с открити рани, а след използване на арника болките от раните скоро отшумяват и се следи бързо излекуване. Според наблюденията на експертите при контузии, свързани с удари, може да се избегне подуването и образуването на кръвоизливи, в случай че компрес с арника бъде подложен върху потърпевшото място няколко минути след пострадването. Ако се реагира задоволително бързо, травмата може да премине незабелязано. Ето за какво е добре, човек постоянно да има на разположение в домашната си аптека препарат с арника.

Външно приложение – мощно влияние с неотложен резултат

Подкожни увреждания: – Основното приложение на арниката е за външно лекуване на подкожни увреждания от всевъзможен тип: – травми, мускулни и сухожилни разкъсвания, премазвания, подкожни кръвоизливи, отоци на тъканите, вследствие счупвания. Бързината, с която тинктурата от арника в верни разреждания лекува такива увреждания е в действителност изненадваща.

Злополуки: – При злополуки, най-често свързани със спортни контузии, арниката постоянно идва на помощ. Добре е в такива обстановки да се направи компрес от арника като се следват следните стъпки:
1. – Компресът не би трябвало да се слага върху отворени рани. Той се нанася единствено там, където има подкожни увреждания, само че целостта на кожата не е нарушена.
2. – Тъй като тинктурата е с 60-80% алкохол, тя в никакъв случай не трябва да се изполва неразредена, а би трябвало да се разреди с вода в съответствие 1:5.

Компресът от арника се прави по следния метод:

В купа или чаша с вода се смесват 1 супена лъжица смес и 5 супени лъжици вода. В течността се потапя парче памук или марля с подобаваща величина, тъй че да е много влажно, само че не и прекомерно мокро и се слага върху потърпевшото място. Отгоре са поставя лека превръзка, чиято единствена цел е да придържа компреса към засегнатия сектор. Когато памукът или марлята изсъхнат, те могат още веднъж да се намокрят извън през бинта. Но внимавайте, тъй като в случай че употребявате тинктурата неразредена, може да получите обрив!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР