Латвийски депутат заклейми руският език, като езикът на международния ционизъм.

...
Латвийски депутат заклейми руският език, като езикът на международния ционизъм.
Коментари Харесай

Латвийски депутат заклейми руския език, като езикът на международния ционизъм

Латвийски народен представител жигосах съветският език, като езикът на интернационалния ционизъм. Александър Кирщайнс, заместник-председател на латвийския парламент от блока на " Националната асоциация " е политикът направил това изказване, оповестява еврейската телеграфна организация JTA.

Той разяснява, че съветският в това отношение е същият като идиш и иврит. Кирщайнс, който лобира за премахването на уличните знаци и монументи на съветски език , разяснява по време на спор за държавния проект за прекосяване на всички учебни заведения и просветителни институции в Латвия към латвийски език. Приблизително 25% от популацията на Латвия, което е 2 милиона души, са етнически съветски корени, съгласно проучвания.

За да потвърди своята концепция за ционизма, той цитира еврейски звучащи имена на хора (Гилман, Плинер и Жданок), за които разяснява, че са взели участие в митинги против проекта за последователно преустановяване на образованието по съветски език за учебните заведения в страната.

Валери Енгел, съветски евреин с двойно израелско поданство , който следи и разгласява за антисемитизма в Латвия, написа във своя Facebook профил по отношение на забележките на Кирщайнс, че те припомнят на антисемитизма по време на комунизма.

" Симбиозата на някогашните комунисти, които са стигнали до популисткия народен радикализъм , към този момент е известен, тъй че няма никаква изненада ", написа той.

През последните години националистическите и антируски настроения се усилват в Латвия , която граничи с Русия и където доста хора имат горчиви мемоари за съветското владичество в тази балтийска страна преди 1991 година Политиката на Русия при президента Путин усилва известността на национализма измежду популацията, дружно с носталгия към военнопрестъпници, които са в съюз с нацистка Германия против Русия по време на Втората международна война.

Латвийската столица Рига е единственото място в Европа с годишен марш на ветерани от Секретен сътрудник, които маршируват със своите униформи, от време на време паралелно до политици националисти. В Латвия доброволци от Секретен сътрудник и други вземат участие в съвсем цялостното заличаване на 70 000 евреи, живели там преди Холокоста.

В Латвия има 10 000 евреи, съгласно Европейския еврейски конгрес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР