Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани

...
Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани
Коментари Харесай

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Англия, Франция, Италия и Испания, задържани по време на про-палестинска проява в Юридическия факултет на Атинския университет предходната седмица, ще бъдат депортирани от Гърция. Това предават от Reuters по информация на техните юристи.

Миналата седмица полицията задържа общо 28 гръцки и задгранични протестиращи, окупирали постройката, по обвинявания, в това число нарушение на работата на обществена организация и подпомагане за нанасяне на вреди на непозната благосъстоятелност, съгласно правосъдните документи.

Участниците в митинга са били освободени в очакване на процеса на 28 май. Деветимата непознати жители - един мъж и осем дами на възраст от 22 до 33 години, обаче са останали в ареста в очакване на административно решение за тяхното депортиране.

Те отхвърлиха да са направили нарушавания.

Доказателствата включват листовки, палестински флагове, две димни ракети, противогази, каски, кутии с багра и стълбове за банери, дружно с изказване, качено на уеб страница на гръцки и британски език. В него се приканва за присъединение към митинга.

Адвокатите на чужденците показаха в изказване през днешния ден, че са издадени заповеди за депортиране , което ще попречи на обвинените да участват на личния си развой. Адвокатите Йоана Сиупули и Ани Папарусу потвърдиха още, че техните клиенти, които живеят и работят в Гърция, възнамеряват да апелират. Василис Пападопулос, юрист, който съставлява 33-годишния испанец, назова решението " случайно и нелегално ".

От Reuters напомнят още, че от началото на войната в Газа няколко митинга в Гърция са били проведени от про-палестински поддръжници.

Допълнително, през 2019 година Гърция е премахнала закона, което не разрешава на полицията да навлиза в територията на университетите. Според държавното управление тогава ограниченията се употребявали като прикритие за безвластие.  Законът за академичното леговище , завещание от потушаването на студентския протест от 1973 година, е предопределен да отбрани протестиращите студенти и свободата на концепциите. Има опасения, че премахването му може да възпре използването на демокрацията.
 Гръцки студенти се сблъскаха с полицията в Атина
Гръцки студенти се сблъскаха с полицията в Атина

Преди гласуването на законопроекта за образованието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР