Лапсис лазурис на посмъртните маски - заради връзката с живота

...
Лапсис лазурис на посмъртните маски - заради връзката с живота
Коментари Харесай

Фараоните носели корони, но отивали в отвъдното с шапки

Лапсис лазурис на посмъртните маски - поради връзката с живота след гибелта Украшението показва живота на владетеля
 

Всеки е виждал египетски скулптури и рисунки от гробници и храмове от Древен Египет. Те демонстрират, че богове и царе в античния египетски свят са носили корони. Египтолозите имат вяра, че всеки държател е отнасял короната си в гроба, с цел да я употребява, дружно с доста други артефакти, в задгробния живот. Тези корони обаче в никакъв случай не са били намирани - нито в гробници, нито в обекти отвън тях. Съществували ли са в действителност или крадците на гробове са ги отнесли? Дори да е по този начин, къде са всички те в този момент?
-->
Богове и фараони носели корони?



Най-лесното умозаключение е, че защото не всички гробници са били ограбени преди археолозите да ги открият, короните са били употребявани единствено в изображения и скулптури, с цел да обозначат избрана, значима фаза от живота и властта на фараона. Това евентуално е повода в никакъв случай да не са намирани освен корони, само че и други знаци на властта на фараоните, като да вземем за пример гегата и бича, както и анкхът или скиптърът, които са придружавали боговете.

Изображенията по стените и статуите демонстрират разнообразни типове украси за глава, като алената корона или Дешрет - знак на Долен Египет, бялата корона или Хеджет - знак на Горен Египет, двойната корона или Пшент - композиция от бяла и алена, военната корона или Чепреш, за която се знае доста малко, короната Атеф - носена от първия митичен цар Озирис и фараонската шапка Немес. Използвани са и комбинации от упоменатите корони. Богините и египетските кралици постоянно са изобразявани с качулка във формата на лешояд. Фараон по време на война е изобразен с военна корона и демонстрира статуса в живота на този фараон и неговото царство. Някои корони пък са свързани с избрана ера.

Боговете са били изобразявани с корони, тъй като са били първите митични царе във времето преди сътворението и преди първата египетска династия, чиито корени ни водят повече от 5000 години обратно във времето. Фараоните са били определените и потомци на тези богове в египетската митология. Затова те носят корона, с цел да покажат своята божественост. Различните корони съставляват живота на фараона, а последната корона или украсата за глава на Немес бележи края на земния живот и началото на отвъдния. Украшението Немес със сини линии е посмъртна маска. Най-добре непокътната е посмъртната маска на Тутанкамон.

Шапката Немес

Украшението за глава Немес с райета в цвят кралско синьо не е същинска корона, а парче плат, който постоянно покрива короната и задната част на главата. Две елементи от кърпата висят надолу около ушите от предната страна на раменете, а откъм гърба кърпата е завързана на плитка и снабдена с халки. Митичната кобра, поставяна на короните на богове и крале, постоянно се комбинира с Немес и символизира силата и господството върху добродетелността и просперитета на Земята. Само в тази ситуация с Тутанкамон кобрата е изобразена в композиция с лешояда, с цел да символизира божествеността му като " перната змия ". Това демонстрира, че въпреки и умрял прекомерно рано, единствено на 19 години, младият цар е бил значим и всесилен държател.

Немесът на посмъртната маска на Тутанкамон е изработен от злато и драгоценен камък лапис лазули. Последният е лазурно наследник и в Древен Египет постоянно е бил поставян в гробниците, с цел да съпровожда умрелия държател в отвъдния живот. Смятало се, че лапис лазули е заветен камък с магическа мощ и също по този начин е бил именуван небесен камък заради връзката с живота след гибелта. Той е употребен като лазурна " звездна карта " - пътният знак за душата на покойника.



Символът Немес

Шапката Немес на посмъртната маска демонстрира комбинацията от злато и лапис лазули, както и контраста, само че и единодушието сред живота (злато - слънце - живот) и гибелта (небесен камък лапис лазули). Животът прегръща гибелта, както е изразено в шапката на Немес като посмъртна маска, която действа като погребална карта на умрелия. Това е погребална карта, показваща и възрастта на умрелия в слънчеви години.

Няма значение дали изображението е скулптура или посмъртна маска. И в двата случая той бележи края на земния живот, със или без подправената брада, която толкоз постоянно украсява рисунката или статуетката на фараона.

Древните египтяни също са употребявали слънчевата година за интервала, нужен на слънцето, с цел да се върне в първичната си точка. Една древноегипетска година в календара стартира със сезона на преливането на Нил и продължава, както и в наше време, 365 дни.

Възрастта на умрелия фараон се демонстрира посредством броя на пръстените (златни халки) на плитката на украсата за глава Немес. В случая на посмъртната маска на Тутанкамон плитката наброява 19 пръстена и това подхожда на земния му живот в слънчеви години.

Това може елементарно да се ревизира и с други скулптури на фараони, носещи декорации за глава Немес с плитки, разграничени на пръстени. В египтологията постоянно не се знае навръх какъв брой години престолонаследникът е станал фараон.

Друг образец е гранитната скулптура на фараона Тутмос IV, намираща се в Лувъра в Париж, за който се твърди, че евентуално е достигнал възраст от тридесет и три години. Плитката на украшението Немес на този фараон наброява 32 пръстена.

Този способ може да хвърли друга светлина върху хронологията на Древен Египет и живота на фараоните и заслужава в допълнение проучване. За страдание съществуват единствено няколко изображения на задната страна на скулптури или посмъртни маски и това прави задачата прекомерно сложна.

 
Червената корона - Дешрет


Носена от владетелите в Долен Египет - зоната обрисувана от делтата на Нил в северната част на страната. Боговете и богините от време на време са изобразявани с тази корона, с цел да бъдат свързани с ролята им на царе и да се покаже божественият генезис на тяхната власт. Богинята кобра Уаджет се слага на челото на царете и носи своя корона в ролята си на страж на Долен Египет.

 
Бялата корона Хеджет


Хеджет е носена от владетелите на Горен Египет - долината на Нил южно от Мемфис и нагоре по реката до Асуан. Богинята лешояд Нехбет, от време на време показана на челата на фараоните, също може да има корона в ролята й на страж на Горен Египет.

 
Двойната корона - Пшент


Тази корона е композиция от Дешрет и Хеджет, символизираща обединяването на Долен и Горен Египет под властта на един държател.

 
Синята корона - Хепреш


Короната Хепреш постоянно е носена от фараоните когато отивали на война. Съответно доста батални подиуми по стените на храмове и гробници демонстрират царете точно с такава. В края на 18-та династия от Новото царство доста фараони възприели Хепреш като тяхна съществена корона и тя може да се види на скулптури на Аменхотеп ттт, Ехнатон, както и на някои фигурки на Тутанкамон.

 
Шапката Немес


Немес в действителност не е корона, а раирана забрадка за глава, носена от владетелите на Египет. Най-известното изображение на Немес е посмъртната златна маска на фараона Тутанкамон. Платът покривал главата на царя и се спускал обратно към гърба, а две драперии падали през раменете към гърдите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР