Лабораторията ВЕЛТИА е с модерно оборудване и експертиза, обезпечена от

...
Лабораторията ВЕЛТИА е с модерно оборудване и експертиза, обезпечена от
Коментари Харесай

С програмата BILLA Градини следим за над 700 вида пестициди

Лабораторията ВЕЛТИА е с съвременно съоръжение и експертиза, обезпечена от екип експерти
Росен Радев ръководи и развива активността на упълномощения лабораторен комплекс ВЕЛТИА (Veltia - Labs for life®) към този момент 10 години като управител за България. Завършил е висшето си обучение в България с няколко специализации в Холандия в областта на земеделието, оранжерийното произвеждане, агрохранителни технологии и биотехнологии. Професионалният си опит като агроном развива и във високотехнологичен оранжериен комплекс в страната.
Здравословното хранене заема все по-голяма ниша в нашето всекидневие, споделя Росен Радев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- ВЕЛТИА е aкредитиран лабораторен комплекс, който сполучливо си партнира с BILLA България в осъществяването на план BILLA Градини, който е в основата на личната марка плодове и зеленчуци със същото име. Разкажете ни малко повече за присъединяване ви в плана.

- Програмата BILLA Градини, която се разви в лична за комерсиалната верига марка, започва през 2014 година, а ВЕЛТИА взе участие интензивно в тази стратегия от 2018 година, предлагайки разбор на необятен пакет от дейни субстанции от остатъчни пестициди. Целта на програмата е да даде на потребителите свежи и вкусни плодове и зеленчуци, създадени от български фермери, които наред с вкусовите си качества се отличават и с неналичието на отстатъчни равнища на пестициди.Тук идва и ролята на ВЕЛТИА като сътрудник в програмата - предлагайки съвременно съоръжение, експертиза, обезпечена от екип от експерти със забележителен опит в тази област и самостоятелен метод към всеки артикул по отношение на оценката на риска. Професионална привилегия е да работим по тази стратегия, тъй като се идентифицираме с нейните съществени цели, а точно отговорността към опазването на околната среда и нейните запаси, както и ангажимент към здравето и качеството на живот на потребителите посредством понижаване на рисковете, породени от несъразмерното наличие на пестициди. В рамките на програмата BILLA Градини се следи за над 700 типа пестициди, което е един от допустимо най-високите индикатори за надзор.Ние употребяваме ресурсите на планетата Земя назаем от нашите деца! Опазването на околната среда е натурален израз на отговорност, тъй като посредством следената приложимост на пестициди да вземем за пример, естествените запаси стават по-чисти за бъдещото потомство.  

- Стриктният надзор и надеждността са основни за развиването на стратегии, които наблюдават съществуването на остатъчни количества пестициди. Какво съоръжение употребявате, с цел да гарантирате последователността на резултатите?

- ВЕЛТИА има близо 30 годишен опит в проучванията на останки от пестициди. Но опитът и знанията би трябвало да са подплатени с нужните запаси и благоприятни условия. Ето за какво непрекъснато влагаме и усъвършенстваме методите си за разбор. Знанията, опитът и технологиите са в основата на триумфа ни в многогодишната ни история. Само за последната година сме вложени 1 милион евро в съвременно съоръжение, което прави налични съвсем всички нови международни трендове. Изключителното качество на резултатите във връзка с остатъците от пестициди се обезпечава от няколко апарата за така наречен нецеленасочен разбор - LC-QTOF. В международен мащаб само ВЕЛТИА има опцията да ползва този способ за рутинни разбори към този момент над 5 години, в това число и за пробите на BILLA градини.Човек е мъчно да си показа, какво стои зад всеки един резултат, всеки един съвет от нашите експерти. Всеки един наш чиновник схваща голямата отговорност, която има в процеса на приемане на пробите, тяхната подготовка за разбор, отчитането на резултатите и правенето на анализното удостоверение. Стандартните оперативни процедури посредством няколкостепенната инспекция на резултатите подсигуряват всеки един резултат. Въведените ограничения за качество способстват и затвърждават водещата роля на ВЕЛТИА в Югоизточна Европа.Като разумно продължение на нашия триумф е приемането и утвърждението на ВЕЛТИА като част от най-хубавите европейски лаборатории - relanaо. Това е кръг лаборатории, прилагащи допустимо най-високите критерии за качество в предоставяните лаборатории услуги, в региона на анализите за останки пестициди и замърсители във храни.

- Наличието на какъв брой типа пестициди следите и по какъв начин взаимната ви работа се отразява върху крайния артикул, който потребителите на веригата употребяват вкъщи?

- Възможностите ни разрешават анализирането на голямо количество дейни субстанции. Подхождаме самостоятелно при всеки артикул, а пакетите, които предлагаме, се сортират съгласно съответните плодове и зеленчуци като всеки артикул има и професионална консолидирана оценка на риска, съгласно която се дефинира и използваният пакет от останки от пестициди. Всеки артикул бива подложен на подробен надзор, а при нужда може да бъде гарантиран с неколкократни повторения от разнообразни машини и разнообразни експерти.Стандартният пакет включва над 700 дейни субстанции, към него според от рекомендациите могат да се прибавят спомагателни дейни субстанции, по този начин общият брой може да доближи съвсем 800 дейни субстанции. Всеки един консуматор има опция да се снабди с анализното удостоверение от уеб страницата на BILLA Градини. Тази бистрота на връзката на комерсиалната верига е красноречиво доказателство за качеството на продуктите и отговорността към потребителите.

- Какво мислите за развиването на отговорно към околната среда земеделие у нас? Променя ли се културата на развъждане на артикули, с помощта на стратегии като тази на BILLA и какво е мястото на лаборатории като ВЕЛТИА в одобряването на подобен метод?

- Всеки един от нас е консуматор. Всички във ВЕЛТИА одобряват работата си като задача за основаването на по-здравословна среда за всички нас и най-много за нашите деца. На пръв взор е съвсем невероятно да се разграничи на тип един артикул със наличие на пестициди и подобен без наличие на такива. Ето за какво в редица Европейски страни от много време има по този начин наречените екологични критерии за пестициди.В България има създаден Национален проект за деяние за устойчива приложимост на пестициди. В този проект за деяние са написани задачите, към които страната ни ще се стреми през идващите години и ограниченията за постигането им. Със сигурност сходни стратегии като BILLA Градини спомагат за създаване на устойчиви стопанства с отговорно потребление на пестициди. Производителите също обръщат все по-голямо внимание на сигурността на плодовете и зеленчуците.

- Какъв е погледът ви за бъдещите трендове във връзка с сходни стратегии?Здравословното хранете ще остане ли възходящ приоритет за от ден на ден български консуматори?

- Има ясно сложени законодателни граници във връзка с несъразмерната приложимост на пестициди. Тенденциите са за поетапно понижаване на използването и намаление на съществуващите оптимално допустимите стойности за съответните култури. Нещо повече, следят се от ден на ден възбрани на избрани дейни субстанции, а по този начин също за намаление на съществуващите оптимално допустимите граници на остатъчни субстанции от пестициди. В развой на разработка са и критерии за оценка на наличието на пестициди и в подготвени артикули, които в допълнение ще покачат качеството ни на живот.Крайният консуматор стартира да се осведоми все по-отговорно какво купува и с какво изхранва фамилията си. Здравословният артикул не значи единствено да наподобява добре, да съдържа по-малко въглехидрати или да предлага избран баланс на минерали и витамини. Здравословното хранене заема все по-голяма ниша в нашето всекидневие. Балансът на главните хранителни субстанции към този момент неизбежно върви и с упования за районен генезис, ниски или нулеви равнища на пестициди, както и със все по-високи упования за прохлада, усет, качество и сигурност на продуктите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР