l Ще подменим изцяло операционните залиl Нужна е промяна в

...
l Ще подменим изцяло операционните залиl Нужна е промяна в
Коментари Харесай

Ген. проф. Венцислав Мутафчийски: ВМА вече няма дългове, приоритет е повишаването на заплати

l Ще подменим напълно операционните зали

l Нужна е смяна в наредбата за

специализации, която да отстрани

рестриктивните мерки в приема им

- Ген. проф. Мутафчийски, какъв ще бъде вашият персонален метод в ръководството на ВМА?

- Военномедицинска академия има лозунг, че “виждаме толкоз далеко не тъй като сме огромни, а тъй като стоим на рамената на нашите прародители ”. Ключовата дума тук е последователност и е доста значима в ръководството на ВМА. Преди мен е имало 37 началници, които в една или друга степен са съдействали за развиването на тази голяма институция, каквато е ВМА. Променили са я през времето и в този момент наподобява по този метод – сериозен комплекс от високотехнологични лечебни заведения и санаториуми с доста положителни лекари, приети освен в България, само че и в чужбина. За да има развиване,

тази болница не може

да стои на едно място

и да се задоволим с това, което е направено от предшествениците ни. Трябва да се надгражда във всяко едно направление – лечебна, диагностична, образователна, академична активност, развиване на човешките запаси.

Основните правила на ръководство са общи за всички ръководители въобще, без значение от равнището съгласно мен. Първият е правда. На началника на ВМА му е поверено да ръководи голям публичен запас и той би трябвало да съблюдава законите на страната, когато го разходва. Трябва да е прям и съчувствен, не би трябвало да забравяме главното си предопределение като лекари, тъй като в центъра на нашата активност са ранените и болните хора. Трябва да е предан към институциите, тъй като не може да развива независима политика, която да не е в комплекса на общото развиване на Въоръжените сили на Република България.

- Кои са главните ви задания за този мандат?

- В кратковременен проект главните дейности са ориентирани към подсилване на финансовото положение и закупуване на инсталация. За развиването на човешкия запас – да изпълним втори банкет на курсанти във Висшето военноморско учебно заведение и да се предизвикват някои законодателни промени по повод академичното развиване на медицинските офицери.

Приоритет е повишение приходите на всички работещи, тъй като, с цел да приказваме за развиване на човешките запаси, е доста значимо да се основат положителни условия за работа. Една от главните упоритости на ръководството ни е да затвърдим позициите си като високотехнологична болница. Затова и в средносрочен проект е залегнала замяна на здравна инсталация, модернизиране и преоборудване на клиниките като битови условия, с цел да отговорим на упованията на нашите пациенти.

Вече доближаваме претовареност на леглата от 98,5%, което е извънредно респектираща цифра и значи, че пациентите ни имат доверие, че сме желано болнично заведение. Нещо повече - над 13 хиляди души на година се пренасочват от други лечебни заведения – това приказва за доверие и от страна на сътрудниците, които желаят да употребяват нашата експертиза.

В дълготраен проект ще наблегнем на всички браншове, които не са развити сега във ВМА - роботизирана хирургия, радиология. Ще подменим напълно и операционните зали.

Трудно мога да отговоря кое ще бъде първо, само че по-важното е, че повече няма да решаваме въпросите на парче.

- От какво се нуждае ВМА, с цел да остане една от най-авторитетните лечебни заведения у нас и в същото време да извършва функционалностите си, свързани с армията и националната сигурност?

- ВМА се нуждае от положително ръководство. Начинът на финансиране не се разграничава значително от преди, само че би трябвало да се приложи особена воля, когато се разходват тези средства. По отношение на законодателни начинания съвсем се преборихме с дискриминирането ни като болница по така наречен точка 5. Очакваме всеки миг да подпишем новите контракти, свързани с психиатрична помощ, бъбречно заместителна терапия, с ендоваскуларните процедури на основния мозък.

Нужна е обаче смяна

в някои закони, които

пречат в ежедневната

ни работа

Сред тях е законът за запаса. Все повече се избистря и потребността от закон за запасните офицери, с който да се даде ясна визия от кое място ще бъдат финансирани разнообразни техни обществени стратегии, които в този момент са трансферирани на бюджета на ВМА.

- Сега в какво финансово и техническо положение е ВМА? Покривате ли настоящите заплащания и отговорности?

- Болницата е в съвършена финансова кондиция. За десетте месеца, в които краткотрайно изпълнявах длъжността на неин шеф, от 16 млн. лева настоящи задължения в края на годината излязохме на нула. В момента нямаме закъснения в заплащанията към снабдители. Що се отнася до материално-техническото положение обаче има забележки и тъкмо поради това упоритостите и проектите ни отсега нататък са ориентирани към превъзмогването на остарялата техника.

- Предвиждате ли структурни промени, смяна на функционалностите на обособени звена?

- ВМА се намира в директна функционалност на измененията на Въоръжените сили на България, което изисква от нас да отговорим на упованията и условията на по-висшето военно и политическо управление на армията. Имаме известни проекти за структурни промени.

- Кои медицински действия са предпочитани за ВМА? Налага ли се ограничение на активността в избрани интервали поради бюджетните предели?

- Военните лечебни заведения в спокойно време би трябвало да развиват тези специалности, които са директно значими при военни дейности - хирургия, травматология, анестезиология, реанимация и интензивно лекуване, токсикология, изгаряния, психиатрия, логика на психиката и редица други специалности, директно свързани с нашите военновременни функционалности.

Никога не се е налагало да се лимитират такива действия и може би огромна част от хората са били подведени, когато се говореше за колосалните задължения на ВМА от 250 млн. лева през юни 2014 година Това не докара до ограничение на действия или заплати, тъй като има напълно ясно усъвършенстване на лекуването.

Съвременната медицина е медицина, учредена на доказателства, и те са отразени в международни гайдлайни, по които лекуваме нашите заболели. Едно от главните неща, които са заложени в тях, с изключение на успеваемостта на лекуването, е така наречен cost резултат от него, т.е. икономическата му целенасоченост. Моето разбиране е, че стъпвайки в вярната посока на лекуване на нашите заболели, лекувайки ги като европейци или американци, може да пестим и пари.

- Обновява ли се екипът на ВМА - какъв е делът на специализантите и младите лекари? Каква кадрова политика ще следвате?

- ВМА се употребява с огромен интерес измежду младите лекари, тъй като доста от доцентите и професорите ни са на международно равнище. Всеки млад доктор би желал да има такива учители. Друг е въпросът дали можем да ги поемем, тъй като наредбата за специализация не ни дава опция като ведомствена болница да вземаме колкото специализанти желаеме.

Като че ли в последно време обаче следим пробуждане във връзка с младите офицери и интереса към специалността боен доктор. Разбира се, по-атрактивна е централната ни болница, само че има и доста млади сътрудници във Варна, Пловдив, Сливен и Плевен. За страдание,

мъчно набираме

лекари за войсковите елементи

- Кои са най-важните условия за транспарантно и дейно ръководство, както ви пожела президентът Радев?

- Благодарен съм и на президента, и на министъра на защитата като мои ментори. Те са хората, които ми дават упътвания и посока, в която да се развия. Изключително съм удовлетворен, че сега има възходяща в обществото непоносимост против корупция, подмолни истории, нерегламентирани практики.

Аз произхождам от екипа на

ген. Николай Петров,

където имаше ясни правила

и тъкмо поради това успяхме да се оправим с задълженията на ВМА. Възнамерявам да работя безусловно чисто и транспарантно, както законът повелява.

Наскоро четох в една обява, че съм раздал 13,5 млн. лева на съмнителни компании. Лично сезирах прокуратурата против себе си и направиха доста необятно следствие, заключението от което е, че нямам никакво престъпление.

Изискал съм да ми бъде

изработен одит за

10-месечния интервал,

в който бях краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на ВМА, и на всяко 6-месечие да бъда одитиран. Отдавна одобрявам инспекциите от тези контролни органи като доста добър коректив, тъй като ръководството на обществени финанси е тежка материя и елементарно могат да се позволен административни неточности. Те не съставляват закононарушение и нормално се глобяват с санкции, само че за мен е значимо да бъдат посочвани за нанасяне на своевременни корекции.

Преди дни получих прелиминарен отчет на Сметната палата за един 3-годишен интервал, инспекцията по който продължи 8 месеца. Изключително съм задоволен, тъй като бяха открити голям брой дребни неточности, които не касаят даже и санкция. Но са значими за нас, тъй като някои от тях бяха решени незабавно.

Аз нямам право да се извинявам с това, че съм доктор и че не съм правист, икономист или фармацевт. Затова се пробвам непрестанно да се самообразовам и да употребявам качествена експертиза, която да не ме подвежда в неверна посока.

- С цялата административна работа успявате ли да откраднете време и за обичаното си занятие – хирургията?

- Има доста пациенти, които ме търсят, само че не мога да отговоря на всички упования. С наслаждение обаче се отронвам от администрацията, когато мога… добре, че длъжностната ми характерност го разрешава. Хирургията също е напрегната активност, само че там приказваме за различен тип напрежение, което ме компенсира и ме кара да се усещам доста по-добре на излизане от операционната. Успявам да оперирам най-малко 3 пъти седмично.

-Какво ви радва и какво ви тревожи във всекидневието - като доктор, жител, родител?

- Радват ме доста неща. Като се обърна обратно - това, че ВМА излезе от блатото на безумните задължения, което изглеждаше “мисия невъзможна ”. Радва ме, че най-качествените ни лекари останаха да работят във ВМА, че от ден на ден медицински сестри, които са доста дефицитна работна мощ, избират да идват във ВМА, че доста младежи желаят да работят в България. С риск да се повторя, радва ме публичната непоносимост към корупционни закононарушения. Това ми дава мощ и тил да работя умерено. Радва ме това, че

никой не е упражнявал

напън върху мен,

каквото и да се случва, че страната от ден на ден замязва на европейска. Дано да вървим в тази посока, тъй като желая децата ми да се приберат в България. Не желая да са в чужбина, а тук. Едно време, волно или не, прогонихме децата си от България, в този момент е време да си ги върнем и си мисля, че и аз бих могъл да имам принос в това нещо – като работя, както би трябвало. Все отнякъде би трябвало да се стартира. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР