L-лизинът е незаменима аминокиселина. Тази есенциална аминокиселина не може да

...
L-лизинът е незаменима аминокиселина. Тази есенциална аминокиселина не може да
Коментари Харесай

Ползи и свойства на аминокиселината L-лизин

L-лизинът е незаменима аминокиселина. Тази есенциална аминокиселина не може да бъде създадена от човешкото тяло и би трябвало да се приема посредством храната и/или под формата на добавки.

Има няколко аминокиселини, които са известни като градивните детайли на протеина и са жизненонеобходими, с цел да работят голям брой функционалности в нашето тяло. Недостигът на аминокиселини предизвиква разграждане на вътрешните кафези и може да докара до големи проблеми, тъй че е значимо да получавате задоволително от тях в диетата си.

Приемът на L-лизин има доста невероятни изгоди - от потреблението му като лекуване против херпеси, до хранителни добавки срещу тревога.

Както множеството хранителни субстанции Л-лизинът се усвояват най-добре в тялото, когато се приема посредством храната. Намира се в огромни количества в разнообразни типове месо, фасул, сирена и яйца. L-лизинът е доста значим за основаването на карнитин, който трансформира мастните киселини в сила и също по този начин намалява равнищата на холестерола. Освен това играе значима роля в усвояването на калция и оказва помощ на тялото да образува колаген, който подкрепя растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан (включително кожата).

Ползи от L-лизин

Като естествено средство за битка с заболяванията L-лизинът е от изгода за човешкото тяло по разнообразни способи, доста от които неотдавна бяха открити от науката.

1. Може да понижи възпаленията, породени херпесните вируси

 L-лизин

Най-често практикуваната приложимост на L-лизин е при лекуването на вируса на херпес симплекс. Повечето хора, които употребяват препарати, съдържащи L-лизин, за лекуване на херпес, го намират за доста ефективен;

2. Може да помогне при лекуването на рак

Раковите болести, свързани с костния мозък, като левкемия също могат доста добре да се повлияят от лекуване с L-лизин. В едно изследване откривателите допускат, че инжектирането на L-лизин е помогнало за попречване на генотоксичност (увреждане на ДНК и РНК) в кафези, изложени на вещество, причиняващо рак;

3. Намалява тревогата и други психически симптоми

Наред с яденето на храни с високо наличие на витамини от група В, магнезий и омега-3 мастни киселини, можете също да опитате да увеличите приема на L-лизин, с цел да намалите тревогата.

4. Увеличава усвояването на калций

Консумацията на L-лизин е обвързвана с по-добро асимилиране на калций, което кара някои да имат вяра, че може да помогне на хора с или изложени на риск от остеопороза. Досега не са правени изследвания за връзката сред L-лизин и остеопороза, само че заради значимата роля, която калцият играе за здравето на костите, логиката допуска, че може да бъде потребно хранително вещество за допълнение на лекуването при хората с чупливи кости.

5. Поддържа здрави червата

Изключително постоянно срещан проблем при милиони хора е синдромът на пропускливите вътрешности. Съвсем неотдавна беше открито, че форма на L-лизин, известна като поли-L-лизин, има противовъзпалителен резултат върху лигавицата на червата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР