Кюстендил. Екопътеката до Стобските пирамиди е възстановена. Това съобщиха за

...
Кюстендил. Екопътеката до Стобските пирамиди е възстановена. Това съобщиха за
Коментари Харесай

Екопътеката до Стобските пирамиди е възстановена

Кюстендил. Екопътеката до Стобските пирамиди е възобновена. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от Югозападно държавно дружество. Вече завършват възстановителните действия на архитектурните детайли и укрепителните уреди на екопътека „ Стобски пирамиди ” в местността Кулски хълм край кочериновското село Стоб. За по-малко от два месеца чиновниците на Държавно горско стопанство „ Рилски манастир ”, на чиято територия се намира неповторимият естествен феномен, са свършили доста работа. Като начало са почнали с разчистване на екопътеката от отпадъци, оставени от недобросъвестни гости.

Изградени са нови 180 метра защитни парапети, които са обработени с естествени масла като отбрана от неподходящите атмосферни условия, а в основата си са бетонирани и подсилени с крепежни винтове. Реновирани са две беседки, построени са 10 пейки, както и кътове за отдих на две места по продължение на екопътеката. В рисковите за посетителите сектори са инсталирани дървени укрепления в естетика с природата, които по едно и също време с това защищават и почвата от ерозионни процеси. Остава да бъде приключен осведомителният посетителски център при започване на естествената забележителност, който ще е от дърво.

Възстановяването на екопътеката до Стобските пирамиди се прави със средства от стопанската активност на горското стопанство и с труда на горските чиновници. Всички действия по благоустрояване на трасето до една от емблемите на Югозападна България са осъществени като е употребена животинска двигателна сила – с коне са доставяни нужните строителни материали.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР