Кюрдските спорни региони,за които претендират Багдат и Ербил са сериозно

...
Кюрдските спорни региони,за които претендират Багдат и Ербил са сериозно
Коментари Харесай

В отсъствието на пешмерга в спорните кюрдски райони вече не е безопасно

Кюрдските противоречиви райони,за които претендират Багдат и Ербил са съществено застрашени, защото иракската войска и шиитската милиция " Хашд-аш-Шааби " са изтласкали кюрдските сили пешмерга.Това обявиха кюрдските управляващи.

" В отсъствието на силите на пешмерга в кюрдките региони, които са окупирани от сили на " Хашд-аш-Шааби " и иракската войска е основан голям вакуум за безопастността на популацията. В тези области още веднъж се възражда ДАЕШ (Ислямска държава), което е действителна опасност за сигурността ",- съобщи Назим Харки, ръководител на парламентарната комисия по въпросите на сигурността на Кюрдистан.

След като терористите на " Ислямска страна " завзеха Мосул в Ирак през 2014 година, същата орис можеше да бъде споходена от Киркук, само че кюрдските войски влязоха в провинциите и опазиха жителите си от офанзивите на ИД за идващите три години.

След цялостното проваляне на Ислямска страна в Ирак, през Октомври тази година иракската войска и байците на " Хашд-аш-Шааби " организираха широкомащабна интервенция срещу кюрдските сили в Киркук и благодарение на няколко кюрдски участници в заговора, пешмерга отстъпиха територии, за които бяха проляли кръв и бяха дали жертви.

Дептутатът Харки подсети, че според конституцията противоречивите територии би трябвало да се управляват и ръководят взаимно от Багдад и Ербил до момента в който не се извърши напълно член 140.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР