Кючюк призовава България и Румъния да започнат да развиват съвместни

...
Кючюк призовава България и Румъния да започнат да развиват съвместни
Коментари Харесай

Кючюк участва в конференция на високо ниво за сигурност и енергетика в Букурещ

Кючюк приканва България и Румъния да стартират да развиват взаимни енергийни планове в черноморски води за диверсификация

Лидерът на европейските либерали взе присъединяване през днешния ден в конференцията „ Енергетика и сигурност в района на Черно море “, която се организира през днешния ден в румънската столица Букурещ.

Акцентите по време на конференцията бяха стратегическото значение на Черно море, позицията на България и Румъния като членове на НАТО и Зелената договорка като опасност за Русия.

„ През последните години районът се сблъска с предизвикването на „ салдото на силите “ по доста динамичен метод, комбинирайки политически, военни, стопански и енергийни аспекти. От една страна наличието на НАТО и Европейски Съюз в Черноморския район промени геостратегическата ориентировка на евроатлантическата общност; от друга, районът обичайно е кръстопът сред Европа и Азия, със мощна упоритост на Русия да го управлява. Стратегическата позиция на България и Румъния може да способства за сигурността на Черно море и като солидни членове на НАТО да помогне за възпирането на съветската експанзия. Черно море би трябвало да бъде море на мира и да има огромен търговски и директен капацитет за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия. “, съобщи Кючюк по време на конференцията.

Според Кючюк, Русия употребява енергетиката като външнополитическо оръжие и печели от петролната и газовата рецесия. Войната, съчетана с незадоволителното предложение от други източници са довели до съществено повишаване на цените, което визира европейските консуматори, макар въведените ограничения от Европейски Съюз. Кючюк разяснява смисъла на Зелената договорка, която съгласно него е опасност за Русия, а актуалната рецесия даде подтик за ускорение на този преход и потреблението на възобновима сила. До 2030 година 45% от енергийния микс в Европейски Съюз би трябвало да бъде възобновима.

По думите му районът на Черно море ще бъде основен за установяването дали мирът и демокрацията ще надделеят, или репресиите и тиранията ще станат норма в евроатлантическото пространство.

На публична гала след конференцията Илхан Кючюк бе отличен с премията „ Пламъкът на свободата “ от Института за независимост и народна власт. През годините такова отличие са получавали видни либерали и борци за независимост и народна власт.

В рамките на деня Кючюк организира редица срещи на високо равнище в румънския парламент с представители на държавното управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР