Квантов компютър на D-Wave заработи в изследователския институт Юлих(снимка: Forschungszentrum

...
Квантов компютър на D-Wave заработи в изследователския институт Юлих(снимка: Forschungszentrum
Коментари Харесай


Квантов компютър на D-Wave заработи в изс


Квантов компютър на D-Wave проработи в изследователския институт Юлих
(снимка: Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau)

Германия вкара в употреба квантов компютър с повече от 5 хиляди кубита, построен на правилото на „ квантовия изпарител ”. Това е първата сходна система отвън Северна Америка.

Машината е основана от Суперкомпютърния център на изследователския институт Forschungszentrum Jülich (JSC) и разработчика на квантови изчислителни системи D-Wave Systems. Компютърът е конфигуриран в Юлих и ще работи в тясно взаимоотношение със суперкомпютрите, ситуирани в центъра, а достъп до него ще имат откриватели от цяла Европа, заяви.

Новият квантов компютър става част от Съвместната инфраструктура за калкулации на Юлих (JUNIQ), която беше основана през есента на 2019 година, с цел да даде на откриватели в Германия и Европа достъп до разнообразни квантови системи, а в този момент през днешния ден беше тържествено пуснат в употреба.

Квантовите калкулации са доста обещаващи за немската просвета. „ Те имат капацитета да трансформират всекидневието ни към по-добро, без значение дали във връзка с най-хубавото потребление на нашата енергийна система, усъвършенстване на капиталовите тактики на финансовия пазар или създаване на по-ефективни медикаменти ”, сподели на откриването немският федерален министър на научните проучвания Бетина Старт- Ватцингер.

Според Волфганг Марквардт, ръководител на борда на шефовете на института Юлих, главната цел на JUNIQ е била и остава да сътвори водеща общественост от разработчици, както и научни и индустриални консуматори на приложения за квантови калкулации.

JUNIQ дава на разработчиците унифицирана платформа за квантови калкулации като услуга и предлага свързани прекарвания за потребителска поддръжка и взаимна разработка на програмен продукт.

Криостатът на D-Wave Advantage, който поддържа ниските температури 
(снимка: D-Wave)

Новата система е вторият квантов компютър на D-Wave, който ще се употребява в инфраструктурата на JUNIQ и първият в света квантов изпарител Advantage, ситуиран отвън Канада. Очаква се инсталирането на такава машина в института Юлих да разреши на локалните експерти да придобият опит в употребата и поддръжката на устройства от сходен клас.

Според Алън Барац, основен изпълнителен шеф на D-Wave Systems, има възходящ интерес към квантовите калкулации в Европа от компании, университети и даже държавни организации.

Системата е от вида квантов изпарител, който е изключително подобаващ за решение на комплицирани оптимизационни проблеми в промишлеността като дейно ръководство на трафика и образование на невронни мрежи. D-Wave е водещият производител на такива системи. Компанията е създала редица квантови приложения, които се употребяват в области като финансово моделиране, обмисляне на полети, опазване на здравето и други

Учените от JSC споделят, че към този момент търсят способи за консолидиране на новата система в съществуващата суперкомпютърна инфраструктура. С повече от 5000 кубита устройството е задоволително мощно, с цел да помогне при задания, които нормално се обработват от суперкомпютри.

Квантовият компютър се обитава в нова постройка, особено издигната за него. Квантовите изчислителни системи не търпят трептения, заради което двете машинни пространства на постройката имат вибропоглъщащи основи. През идната година в постройката ще бъде конфигуриран още един квантов компютър.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР