Курортът Златни пясъци се слави с един от най-дългите плажове,

...
Курортът Златни пясъци се слави с един от най-дългите плажове,
Коментари Харесай

Пирати дават името на курорта Златни пясъци

Курортът " Златни пясъци " се слави с един от най-дългите плажове, с тънък пясък, с просторен залив и с кристални морски води. Първата копка е направена през 1956 година, а Построяването на легловата база продължава повече от 10 години.

Първият издигнат хотел е " Оазис ". Комплексът е основан от двуетажни хотелчета по плажната линия, а по-късно се появяват и по-големите здания и заведения. Местността се е наричала Узун кум или " дълъг пясък " . Названието идва от турски, тъй като прилича пясъците на пустините. На мястото на комплекса е имало сладководно езеро, в което са виреели костенурки. Първоначално в курорта не е имало задоволително ток и вода. За сметка на това той е бил напълно в зеленина.   По времето на социализма в курорта са летували първенците на страната, както и ВИП гостите им. Сред тях е и Юрий Гагарин. Най-голямата легенда е за Изтребването на змиите. За да се случи това от аероплан са хвърлени таралежи. Те са докарани от Албания, а на помощ на оправянето от змиите са извикани и експерти от зоологическата градина.

Случката въодушевява известния български аниматор Доньо Донев, който рисува кино лентата " Умно село ", в което жителите на малко селце са нападнати от змии и пускат таралежи, с цел да се отърват от тях. Крайбрежието било обичано място на пиратите и съвършено укритие, където те заравяли своите откраднати съкровища. Земята решила да отмъсти на разбойниците и трансформирала златото в лъчезарен златист пясък. Днес в курорта има над 90 хотела, стотици питейни заведения, нощни заведения, заведения за хранене, места за спорт и разнообразни развлечения за всеки усет.


 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР