Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят

...
Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят
Коментари Харесай

Куркума. Свещеният корен, който подсилва имунитета

Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които способстват за способността му да лекува положения от стомашни болки до респираторни болести. Тези химични съединения вършат куркумата неповторима. Най-важното е, че куркумата съдържа куркумин, който е полифенол. Полифенолите са органични химикали, за които е потвърдено, че имат противовъзпалителни свойства. Полифенолите участват и в други храни и питиета, като епигаллокатехин в зелен чай, капсаицин в люти чушки и ресвератрол в алено вино и пресни фъстъци. Куркуминът е това, което придава на куркума хубав жълто-оранжев цвят. Куркуминоидите, групата от химични съединения, виновни за изгодите за здравето от куркума, включват куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин.
Насърчава имунитета. Известно е, че куркуминът в куркумата покачва имунитета и обезврежда въздействието на свободните радикали. Липополизахаридът е вещество, съдържащо се в нея, което е известно със своите антибактериални и антивирусни свойства. Намалява болката. От древността индийците са смесвали щипка куркума с мляко, с цел да се оправят с болките в ставите и да предотвратят риска от инфекции и грип. Противовъзпалителните свойства на куркумата оказват помощ за изцеление на артритна болежка и леко инфектиране. Подобрява здравето на кожата. От незапомнени времена пастата от куркума е част от индийските ритуали за хубостта на кожата. Антиоксидантите, присъстващи в тази фалшификация, спомагат за обезвреждане на интензивността на свободните радикали (те са виновни за бързото стареене на кожата). Ежедневната консумация на вода с куркума може да помогне на кожата ви да стане по-сияйна, здрава и млада. Подпомага загубата на тегло и усъвършенства храносмилането. Куркумата форсира процесите на храносмилането. Известно е, че някои съставни елементи, съдържащи се в нея, подтикват жлъчния мехур да създава повече жлъчка, като по този метод храносмилателната система действа по-ефективно. Тя също по този начин може да понижи признаците на отичане на корема и газове. Доброто храносмилане е ключът към постигането на най-благоприятен метаболизъм и поддържане на здравословно тегло. Насърчава здравето на черния дроб. Куркумата може да направи чудеса с черния дроб. Известно е, че тя усилва производството на жизненоважни ензими, които са виновни за детоксикацията на кръвта ни. Пиле Масала
Необходими артикули: пилешко месо - 300 г филе от гърди, домати - 2 бр., лук - 2 глави, кромид, чесън - 4 скилидки, лютеница - 2 с.л., сметана - 3 с.л. течна, гхи - 4 с.л. или зехтин, черен пипер - 5 зърна, кардамон - 2 зърна, карамфил - 2 пъпки, дафинови листа - 1 бр., гарам масала - 1 щипка, куркума - 1 щипка, кимион - 1 щипка, черен пипер - 1 щипка, надробен

 

За гарнитурата: картофи - 200 г, куркума - 1 щипка, кимион - 2 - 3 зърна, на усет, лимони - 1 бр. сока, сол - на усет

 

Начин на подготвяне: Нарежете сочното пилешко филе на дребни части и го сварете с дафиновия лист и зърната черен пипер, кардамон и карамфил.
В 2 с.л. сгорещено масло запържете за малко нарязаните чесън, лук и домати, прибавете лютеницата, овкусете с гарам масала, куркумата, кимиона и смления черен пипер и прибавете свареното филе.
Отделно загрейте останалото масло, пуснете зърната кимион, до момента в който сменят цвета си, прибавете куркумата и изсипете нарязаните на едри части картофи.
След като картофите се изпържат, ги посолете, залейте ги с свеж лимонен сок и ги сервирайте като гарнитура за пилето.

 
Пикантни кюфтета
Необходими артикули: кайма - 500 г, самун - 2 филии, яйца - 2 бр., зелен лук - 2 стръка, чесън - 2 скилидки, куркума - 1/2 ч.л., къри - 1/2 ч.л., кимион - 1/2 ч.л., магданоз - 1/2 връзка, сол, черен пипер, брашно - за овалване, олио - за пържене, масло - 1 с.л., за пържене

Начин на подготвяне: Накисваме филиите с вода и ги изстискваме. Нарязваме лука и магданоза на ситно, пресоваме чесъна. В купа смесваме всички артикули за кюфтетата, овкусяваме с подправките и размесваме добре. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно. Пържим кюфтетата в смесената сгорещена лой от масло и олио.

 

 
“Златно мляко ” за подмладяване
Необходими артикули: прясно мляко - 600 мл, куркума - 2 ч.л., канела - 1 ч.л., черен пипер - 1/4 ч.л. по избор, мед - 1 ч.л.

Начин на подготвяне: Мляко с куркума за укрепване на имунитета е известна рецепта в Индия. Поставяме топлото прясното мляко в чаша.  Прибавяме куркумата, канелата и благопожелание черния пипер. Разбъркваме за към 2-3 минути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР