Културното наследство е душата на Европа. То е част от

...
Културното наследство е душата на Европа. То е част от
Коментари Харесай

Мария Габриел: Културното наследство е идентичност, ресурс и възможности за развитие

Културното завещание е душата на Европа. То е част от нашата европейска и национална еднаквост. To e там, където бъдещето се среща с предишното. Европейското културно завещание е неповторимо и ние би трябвало да го съхраняваме и опазваме, с цел да го предадем на бъдещите генерации. Културното завещание е и незаместим запас за културен туризъм, обществено и икономическо възобновление на районите, градовете, селата. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел в спор с експертната група на Европейската комисия по въпросите на културното завещание, която беше основана за да дава препоръки и експертиза по отношение на осъществяването на Европейската рамка за дейности в региона на културното завещание.

Основните тематики на полемика бяха свързани с ролята на цифровизацията за превъзмогване на рецесията, провокирана от COVID-19, приноса на културата за екологичния преход и ръководството на риска в региона на културното завещание.

Мария Габриел акцентира, че културата е в основата на проекта за възобновяване на Европа. Според нея съществуващите експертни мрежи и принадлежности на нивото на Европейски Съюз за запазване на наследството могат да бъдат задействани при бедствия и непредвидени събития. Българският еврокомисар засегна и въпроса по какъв начин да се насърчи съхраняването и популяризацията на културното завещание. „ Трябва да се употребяват всички налични принадлежности. Такива са да вземем за пример стратегиите "Творческа Европа ", "Хоризонт 2020 ", "Еразъм + ". С новата стратегия "Хоризонт Европа " предвиждаме клъстър в бранша на културата. В рамките на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT) през 2022г. ще стартираме нова общественост за познания и нововъведения ориентирана към изобретателните и креативен промишлености. Програма „ Цифрова Европа “ ще добавя тези принадлежности, като не би трябвало да забравяме и структурните фондове. Много е значимо да развием взаимоотношенията сред всички тези стратегии “, означи тя.

Комисарят акцентира, че е належащо културното завещание да се интегрира в главните политики на Европейски Съюз, като екологичния преход и цифровата промяна. Тя открои и ролята на туризма, в това число на културния туризъм, представляващ 40 % от европейския туризъм.

„ Призовавам европейците да преоткрият локалните културни полезности с акцията, която ще пускам в обществените медии „ Европа е покрай вас - това лято навестявам Европа “. Културното завещание може да помогне за популяризирането на туристическия сезон, а туризмът от своя страна може да способства за възобновяване на културните обекти. Целта е да насърчим резистентен, локален културен туризъм “, съобщи българския еврокомисар. Тя насърчи участниците в експертната група да подкрепят акцията с популяризирането ѝ.

Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова обърна внимание на основаните по нейна самодейност онлайн платформи - едната платформа способства за непрекъснатия разговор сред страните членки в региона на културата. Другата платформа „ Creative Unite “ е основана „ от бранша за бранша “. Тя сплотява в едно пространство всички начинания на културата и творчеството в отговор на рецесията. Българският еврокомисар осведоми за видеоконференцията, която провежда, посредством платформата „ Creative Unite “ на 26 юни и предложения всички заинтригувани, в това число районите и градовете за присъединяване.

В умозаключение, тя показа, че вследствие на срещата с ръководителя на Комитета на районите предходната седмица, ще се пристъпи към правене на взаимен проект за деяние, който да обгръща и културното завещание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР