Културно–историческото наследство и природно разнообразие на община Родопи“ ще бъде

...
Културно–историческото наследство и природно разнообразие на община Родопи“ ще бъде
Коментари Харесай

Община „Родопи“ се включва в инициативата Европейски дни на ...

Културно–историческото завещание и естествено многообразие на община „ Родопи “ ще бъде изцяло налично за всички, които желаят да се „ допрян “ до нейното благосъстояние в границите на  инициативата Европейски дни на наследството.

Родопското село Ситово ще разкрие тайните си за всички, които го посетят на 17 и 18 септември. В двата дни  община „ Родопи “ провежда безвъзмездни природно-исторически турове под надпис „ Мистиката на село Ситово “.



 Археологът Елена Божинова, благодарение на локален планински лидер, ще покаже на гостите на селото част от забележителностите на региона. Обходът ще включва тракийския скално-култов комплекс „ Щуда града “, неразгадания и до наши дни Ситовски надпис и  църквата „ Света Петка “, строена през 1848 година.  

Групите ще потеглят в 9,00 часа от  центъра на селото. Организаторите предизвестяват, че маршрутът не е подобаващ за хора с двигателни проблеми.

А до момента в който трае обиколката, ситовските майсторки на родопска кухня ще забъркат клинове, пататници, марудници, тикълници и боб на тава. Като част от събитието на гостите ще бъде препоръчана и безвъзмездна дегустация на родопските специалитети. 

Второто събитие, с което община „ Родопи “ се включва в Европейските дни на наследството е с адрес Брестовица.

Отново  на 17 и 18 септември, от 9,00 ч. до 19,00 ч. гратис за всички гости ще бъде отворена Влаховата къща – монумент на културата от локално значение. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища. Днес възрожденската постройка е превърната в музей на виното.

Освен че ще могат да прегледат къщата, гостите ще опитат локалните виновност и фермерски (млечни и месни) артикули, като се включат в проведената дегустация.



Форумът ще събере над  12 локални производители от Брестник, Брестовица, Цалапица, Марково, Устина и други обитаеми места от Родопската яка. Входът за дегустациите е 5 лева. 

С тези две начинания община „ Родопи “ се включва за първи път в самодейността Европейски дни на наследството, които тази година имат своето 39-то издание. 



Темата на тазгодишното издание е „ Устойчиво завещание “ и цели да предизвика размисъл над резултата, който човешката активност оставя върху естественото и културното завещание на Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР