Коледари наричат за здраве и берекет в община Родопи“, а

...
Коледари наричат за здраве и берекет в община Родопи“, а
Коментари Харесай

Кметът на Родопи води коледарите в Първенец

Коледари назовават за здраве и благодат в община „ Родопи “, а кметът Павел Михайлов е част от дружината в село Първенец. 

Девет коледарски дружини насочат благословия за здраве и благодат към жителите и гостите на общината. Те потеглиха от къща в къща още на 24 декември сутринта.

Коледарите от Първенец желаят благодат на клиентите и стопаните на стоковото пазарище. В дружината ще се включат към 70 души, отпред с Павел Михайлов. За първи път ще има и детски състав от близо 20 момчета. 

След 40 години обичаят " коледуване " ще бъде пресъздаден и в Белащица, където група от десетина мъже ще тръгнат след 21:00 часа на Бъдни вечер, с цел да благословят домовете на хората.

Младежка група ще обикаля в Брестник. Коледарите ще бъдат разграничени на два лъча, а празникът стартира в 18:00 часа.

С шествие младежите от състава за достоверен фолклор ще пеят коледарски песни и в Храбрино. Групата ще излезе на площада в селото в 17:00 ч. на следващия ден. Облечени в празнични носии, над 10 млади мъже ще благословят жителите на село Устина.

Навръх Коледа дребни коледари от ОУ „ Неофит Рилски “ ще зарадват с благословия жителите на Ягодово. Те събират средства, с цел да оказват помощ на собствен връстник от Хасково, който се бори със злокачествено заболяване.

Под звуците на родопска гайда близо 30 деца в Цалапица ще излязат, с цел да обиколят домовете. Детска коледарска група ще пее обредни песни с разнообразни претекстове и в Кадиево.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР