Културно-информационният център Босилеград“ чества 25 години от своето създаване, предаде

...
Културно-информационният център Босилеград“ чества 25 години от своето създаване, предаде
Коментари Харесай

КИЦ „Босилеград” – 25 години посветени на българите в Сърбия

Културно-информационният център „ Босилеград “ празнува 25 години от своето основаване, съобщи БГНЕС.

Тържеството бе почетено от българи в Западните околности. На него пристигнаха публични посетители – посланикът на България в Сърбия Н.Пр. Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Станев, представители на Министерството на външните работи и Агенцията за българите в чужбина, Столична община, доста общественици, отдадени на идеята на Западните околности и запазването на техния български темперамент, измежду които проф. Лозан Митев и Валентин Янев.

КИЦ „ Босилеград “ отворя порти в изискванията на кръвопролитна революция и в процеса на разпадането на Югославия. КИЦ беше открит на 2 октомври 1998 година, единствено 6 месеца по-късно стартира интервенцията на НАТО против остатъчна Югославия и режима на диктатора Слободан Милошевич за освобождението на Косово.

След 25 години заплахата към момента не е минала и ние нямаме спокоен сън. Да провеждаш българска културна политика в миг, когато силите на положителното и злото си дават стълкновение напълно близо до нас е тежка и предизвикателна задача. И тогава, и в този момент се фокусираме върху само вероятните цели – българската просвета и книжовност, историческата памет като причина за запазване на българската национална принадлежност “, съобщи в словото си ръководителят на КИЦ „ Босилеград “ Иван Николов.

Той напомни значими триумфи, които КИЦ е постигнал през този четвърт век, както и за ожесточената опозиция на сръбските управляващи против гражданските права на българите от Западните околности.

„ КИЦ изигра решителна роля за завръщането на българската просвета след десетилетия неявяване. Изградихме паметника на Васил Левски в Босилеград, възстановихме църквите „ Свети Спас “ в Долна Любата и „ Свети Иван Рилски “ в Паралово. Благодарение на Столична община в Босилеград гостуваха най-известните имена на българската музика, просвета и изкуство. Заедно отбелязахме всички значими дати в българската история и просвета, което не беше безвредно “, уточни Иван Николов.

Той благодари на българските институции – Народно събрание, Министерство на външните работи, ВМА и други, които са оказали подпомагане на младите локални българи да завършат своето обучение или да получат достъп до качествено опазване на здравето в Босилеград.

Иван Николов акцентира, че вяра за нашите сънародници в Сърбия има дотолкоз, доколкото нашата идея стане общобългарска и идея на свободния свят. „ Европа има опит при решаването на сходни въпроси и ние би трябвало да го използваме “, сподели ръководителят на КИЦ.

Специално одобрение насочи дипломат Петко Дойков. „ Поздравявам ви господин Иван Николов, за силата, с която вие и вашият екип работите в КИЦ. За последните 25 години КИЦ се утвърди като институция, която работи за поддържането на културните и духовните връзки сред България и българите в Сърбия. КИЦ „ Босилеград “ е страж на българското ду-ховно съзнание и просвета “, сподели той.

Посланик Дойков съобщи, че България поставя и ще продължи да поставя систематични старания за пълноценното съблюдаване на всички съществени права на българското национално малцинство в Сърбия. „ Прогресът в образованието на майчин език е изключително сензитивен за българската страна. Радвам се, че през последните години означаваме и триумфи, макар че към момента има какво да се прави в тази посока “, уточни дипломат Дойков.

От Изпълнителната организация за българите в чужбина обявиха, че КИЦ „ Босилеград “ е преодолял редица компликации през годините, които не са сломили духа на Иван Николов и неговия екип: „ Зад гърба ви са четвърт век, поисквам ви пред вас още четвърт век да продължавате по този начин безрезервно да вършиме това, което вършиме по един прелестен метод “.

Председателят на Гражданския комитет Западни околности Проф. Лозан Митев изрази своето надълбоко почитание към Иван Николов: „ Поклон пред тази скромна персона, на която се крепи българщината в Западните околности. Благодаря ти, Иване! Той е едно от доказателствата за същинския български дух, по този начин както го направиха нашите предшественици – Васил Левски, Йордан Захариев, Емануил Попйорданов. Това са хора канари, които служат за пример и образец, без значение, че бяха сатанизирани и гонени. Иване, този народ един ден ще разбере какво си направил за него. Той освен даде, само че и се пожертва “.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР