Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата.

...
Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата

Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която приветства участниците в 27-ото издание на Училищния фестивал „ Франкофонските подиуми на България “, провело се във Варна през днешния ден. Тя е патрон на самодейността и присъди специфичната премия на президентската институция на софийската 9 Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “. Трупата завоюва също специфичната премия „ Молиер “, която бе връчена от френския дипломат Жоел Мейер. 

Илияна Йотова поздрави участниците за чудесната игра и превъзходния френски. „ Вие ни върнахте към изконните човешки полезности, които се предават от потомство на потомство през вековете. След днешния ден сме уверени, че сте ги научили добре и ще ги предадете на вашите деца и идващите генерации “, сподели тя на учениците. По думите ѝ тези значими полезности са независимост, правдивост, тъждество, обич, добрина, схващане на другия. „ Другият “ е и тематиката на тазгодишното издание на фестивала. По думите ѝ младите артисти са припомнили с пиесите си човешката дарба да схванеш този, който стои до теб, да не го отхвърляш макар разликата му и да се опитваш да го схванеш, колкото и да е мъчно. 

„ Днес е съвременно да приказваме за доста вируси, само че един от най-страшните, който е съвсем неизцерим и за него трябват доста съществени медикаменти, е вирусът на омразата и отчуждението. Ваксините против него мъчно се намират, само че ви убеждавам, че най-работещата, тествана през вековете, е тази на образованието и културата “, сподели още патронът на фестивала и добави, че учениците са потвърдили това на форума, като са посочили богат културен багаж, добра начетеност и знания за цивилизацията, добити от техните преподаватели.

Според Йотова учебният фестивал е чудесна проява на това, което съставлява франкофонската общественост като пространство, където хората се усещат свободни, обединени в своето разграничение, нрави и език. „ Това, което ни сплотява, е поривът към свободата и към чудесното разнообразие на нашата планета от езици и хора, знаещи, че са значими тъкмо човешките полезности, които Волтер ни завеща, които през днешния ден изповядваме, и които младежите ще завещаят на бъдещето “, сподели вицепрезидентът. Българската франкофонска традиция стартира още от годините на Възраждането с най-големите ни мозъци, напомни тя и благодари на преподавателите по френски език, че са нейни продължители. 

Илияна Йотова изрече специфични признателност и на директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова за семейството, спомогнало възобновяването на франкофонския учебен сценичен фестивал. 

Своята признателност към уредниците и домакините насочи и френският дипломат у нас Жоел Мейер. Той поздрави всички възпитаници и учители за гения, ентусиазма и професионализма, с които са работили върху театралните творби, които бяха показани на фестивала.    

Радвам се, че Варна е хазаин на 27-ото издание на франкофонския сценичен фестивал, сподели кметът на града Благомир Коцев и акцентира, че сред България и Франция има многогодишни връзки в културата и образованието и те имат бъдеще. Той напомни, че Френската гимназия във Варна е една от първите в страната с над 60-годишна история. 

Театралният театър на Четвърта Езикова гимназия „ Фредерик Жолио-Кюри “ във Варна завоюва и специфичната премия на Община Варна. Бяха връчени още награди за постановка, мъжка и женска роля, сценография, костюми, артистичност, автентичност. 

Във форума участваха осем театрални трупи на възпитаници от IX, X и XI клас от гимназиите с интензивно проучване на френски език ПЕГ „ Проф. Д-р Асен Златаров “ от Велико Търново, IV ЕГ „ Фредерик Жолио-Кюри “ от Варна, ЕГ „ Акад. Людмил Стоянов “ от Благоевград, ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ от Бургас, ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ от Стара Загора, ГПЧЕ „ Симеон Радев “ от Перник, 9 ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин “ и 35 СЕУ „ Добри Войников “ от София.

Организатори на Училищния фестивал „ Франкофонските подиуми на България “ са Френският институт в България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език и „ Алианс Франсез “ във Варна. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР