Куфарът без дръжка е болезнена дилема за пестеливия собственик. Трудно

...
Куфарът без дръжка е болезнена дилема за пестеливия собственик. Трудно
Коментари Харесай

Куфар без дръжка. Как Западът се проваля в Централна Азия

Куфарът без ръкохватка е мъчителна алтернатива за спестовния притежател. Трудно е да се носи, само че ти е тъпо и да го изхвърлиш. Изглежда, че Централна Азия се трансформира в също толкоз скъпо, само че непостижимо задължение за Съединени американски щати и техните европейски съдружници.

От една страна, районът, богат на запаси и ситуиран в самия център на Евразия, е вкусна хапка за западните столици, които към момента мислят в границите на колониалните стандарти. Териториите на „ петте “, ситуирани в непосредствена непосредственост до границите както на Русия, по този начин и на Китай, съставляват идеална сцена за образуване на мощен източник на неустойчивост, който да наруши взаимоотношението на мощните съперници на умиращата англосаксонска система на международен ред, която получи нов подтик в изискванията на антируските наказания.

От друга страна, както наподобява Вашингтон и Брюксел са разбрали, колониалният метод от предишния и поминалия век към този момент не работи в Азия през 21 век. Старите изпитани способи на „ разделяй и владей “, както и опитите за налагане на игра по лични правила, повтаряйки към този момент писналата на всички демократична изразителност, вършат усещане на малко хора.

Въпреки че десетки милиони долари са напомпани в цяла мрежа от публични организации, насърчаващи псевдодемократичен дневен ред, прагматично настроените елити на Централна Азия са съсредоточени върху решаването на належащите проблеми на развиването на района.

Политиците в Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан и Таджикистан са добре осведомени с цялостния набор от стопански, политически и обществени проблеми, които техните страни би трябвало да преодолеят. Затова избират градивния разговор с тези, които оферират съответни стъпки и решения, с общителна усмивка, измествайки на втори или даже на трети проект истериките за правата на ЛГБТ, педофилите, последователите на легализацията на опиатите.

По някаква причина Западът не е в положение да построи градивен разговор с централноазиатските страни. Или белите господа към момента не са съумели да преодолеят насажданото от генерации възприятие за предимство по отношение на представителите на третия свят, или финансовите благоприятни условия на „ златния милиард “ са съществено подкопани от ненаситната пропаст, която военната помощ за режима в Киев е станал.

Така или другояче нито едно от гръмките обещания на високопоставените представители на Съединени американски щати и Европейския съюз, които в последно време посещават Централна Азия, към момента не е получило практическо продължение. Както обаче не бяха осъществени и гръмките закани към страните от района за налагане на наказания, в случай че търговията с Русия продължи.

В опитите да се оправи по някакъв метод с един резистентен на напън и образование район, в последно време се употребяват способи, които мъчно могат да бъдат обяснени със здравия разсъдък, само че имащи някакъв резултат от позиция на PR.

В края на август Франсис Фукуяма, който по едно време стана основният идеолог на разширението на демократичната народна власт, дойде в Алмати, с цел да взе участие в „ Програмата за водачи на обществената администрация, бизнеса и гражданския бранш “.

На какви потребни неща може да научи водачите на модерна Централна Азия един възрастен политолог, който в миналото приравняваше триумфа на демокрацията в западен жанр с края на световните революции и войни? Непоследователността на неговата доктрина се потвърждава всекидневно. Но визитата на специалист с огромно име, явно, трябваше да подхрани ентусиазма на тези, които към момента имат вяра в вероятностите за „ свят, учреден на западните правила “.

Не е ясно какви цели е преследвал ръководителят на комисията по вътрешна сигурност и държавни въпроси към Сената на Съединени американски щати Гари Питърс, който посети Киргизстан и Казахстан през последните 10 дни на август и изиска визита с ръководителите и на двете страни.

Какво ново, преференциално, забавно може да предложи на Астана и Бишкек почитан законодател, отговарящ за въпросите на вътрешната сигурност на Съединени американски щати? Как да ги сплашим? Или Съединените щати най-сетне взеха решение дефинитивно да затворят прословутия затвор в залива Гуантанамо и в този момент се пробват да трансферират останалите пандизчии с неразбираем статут на „ централноазиатските сътрудници “?

Идеята на Вашингтон да организира среща на върха на Централна Азия + Съединени американски щати в коридорите на идната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в края на септември наподобява изцяло ненавременна и неуместна. Администрацията на Белия дом употребява всички вероятни трикове, с цел да завлече и петимата президенти на събитието, което даже не докара до взаимно официално съобщение.

А и защо? Да покаже на целия свят обща фотография на американски дядо, който се откъсва от действителността с водачите на района като знак на другарство и съдействие? В днешната прагматична действителност сходни евтини рекламни трикове към този момент не работят.

В новия многополюсен свят, където всяка страна образува лична политика и кръг от сътрудници, не се ценят демагогските приказки за права и свободи, а съответни капиталови оферти, бизнес проекти и реалистични периоди за осъществяване на отговорностите. Такива схеми в Централна Азия са показани от Русия и Китай. Но Брюксел и Вашингтон към момента оферират единствено смътни обещания, смътни закани и фотоси за спомен с престарели звезди.

Изглежда, че в връзките с Централна Азия Западът би трябвало неотложно да не помни думите и мислите на Франсис Фукуяма в интерес на различен специалист от Япония, Мари Кондо, основателят на теорията за неутрализиране на пространството и освобождение от ненужни неща. Според нейните насоки куфарът със счупена ръкохватка би трябвало или да се ремонтира, или неотложно да се изхвърли.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР