Кризисният център „Надежда“ към Фондация „П.У.Л.С.“ затваря врати от 01

...
Кризисният център „Надежда“ към Фондация „П.У.Л.С.“ затваря врати от 01
Коментари Харесай

Заради безхаберието на институциите закриват центъра за деца, пострадали от най-тежки форми на насилие

Кризисният център „ Надежда “ към Фондация „ П.У.Л.С. “ затваря порти от 01 януари 2021, тъй като институциите, включени в системата за протекция на децата, отхвърлят да подадат ръка. Центърът работи с деца, потърпевши от най-тежки форми на принуждение, с предпочитано настаняване на потърпевши от трафик.

Мястото за настаняване на потърпевши деца бе намерено при започване на годината с обединените старания на Столична община, Национална комисия за битка с трaфика на хора и Фондация „ П.У.Л.С. “. На церемонията за разкриване десетки представители на институции – общественото министерство, Агенцията за обществено подкрепяне, Държавна организация за отбрана на детето, Министерство на вътрешните работи и други заявиха своята подготвеност да работят дружно. Тържествената гала и гръмките обещания са едно, действителността през днешния ден е друга.

Битови неуредици и опасност от престъпния контингент

Скоро след откриването на центъра екипът на организацията следи съществени опасности за живота и здравето на децата – започващи от положението на обекта /течове и необезопасени места/и нуждата от незабавни ремонтни активност и, които да отстранят незабавно появили се недостатъци в осъществения прелиминарен ремонт.

Местоположението на Център Надежда се оказа също стратегическо за наркодилъри и престъпен контингент , който доста бързо разпозна рисковата група от деца и сполучливо стартира тяхното замесване в проведената проституция, дилърство и вътрешен трафик. Децата доста бързо го разпознаха и рапортуваха, че това са проведени групи, които са локализирани към „ Лъвов мост”.

Поради разположението си на първи етаж в жилищен блок, центърът е обкръжен с решетки с концепция неговото обезопасяване. Той не разполага със предпазена среда за излизане и игра навън на децата. Прозорците се явяват единствения път за естествено изстудяване и положително проветряване. Отворените прозорци обаче дадоха пространство извънредно елементарно младежите и девойките да получават психоактивни субстанции или други рискови „ колета “ от лицата с престъпни прояви.

Със стартирането на обществената услуга неведнъж ставаха произшествия – заливане с багра на входа на центъра, неведнъж чупене на прозорци, тенденциозен палеж на една от терасите в център. На 10 ноември 2020 година беше осъществен втори палеж, този път от дете със взаимозависимост към опиати, което получи средството за палежа извън през авансово счупения от него прозорец.

От институциите вършат инспекции, само че без никакъв резултат. Проверяващите означават „ Не ни интересуват децата. Дайте да забележим документите “, оплакват се чиновниците в центъра.

Пълно обществено изключване

Проверки, в който представители на основни институции споделят „ Не би трябвало децата да се усещат като вкъщи си. Не би трябвало да е уютно като дом. Отначало на децата ТРЯБВА да им се покаже, че ще стоят в този център колкото ТРЯБВА. В краен случай им прочетете Мери Попинз “.

Опитите ни да намерим учебни заведения наоколо до центъра и настанените деца в Кризисния център да продължат своето обучение срещнаха сериозна опозиция от шефовете: „ Аман от Вас! Не ги желаеме тези деца “.

Освен това предоставените запаси за застраховане на потребностите на центъра – режийни и личен състав са извънредно незадоволителни за покриване на потребностите от професионална поддръжка и систематичните режийни потребности от ремонт, усъвършенствания и самостоятелни и групови занимания на децата, които да ги извеждат от опорочения кръг на систематична корист с тях.

С дарения и други планове Фондация „ П.У.Л.С.” обезпечава отчасти дофинансиране на центъра, само че това е извънредно незадоволително и нестабилно и в бъдеще буди терзания за обезпечаването на висококвалифицирани експерти – педагози, психолози, обществени служащи и др, които е належащо да оказват 24-часова поддръжка и грижа на настанените деца.

Липсата на съдействие, схващане и връзка сред институциите е в основата на серия от проблеми и предизвикателни обстановки, които станаха всекидневие за екипа на Кризисния център. Затова се постанова центърът да затвори. Така една добра самодейност умря под тежестта на досиетата на "социалните грижи ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР