Кризата в лявото политическо пространство е ечевидна.Последните избори не дадоха

...
Кризата в лявото политическо пространство е ечевидна.Последните избори не дадоха
Коментари Харесай

Голямата лява коалиция. Конфликти или компромиси?

Кризата в лявото политическо пространство е ечевидна.

Последните избори не дадоха никакви позитивни сигнали за излизане от нея- Напротив. По принцип в такива случаи, политическият инстинкт за самозапазване мисли да обединяване. С кого и за какво - въпрос на обстановка, общи хрумвания, връзки. 

След като лявото получава късмет за изправителен, на пожар тече обединяване сред Българска социалистическа партия и някогашни нейни знакови фигури.

Партията е подала ръка на Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев. Самият Кадиев удостовери във „ Facebook “, че се водят договаряния за общо присъединяване на идните избори..

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани пред актива на партията във Враца да няма разделяне на база " минало ".

Как се прави коалиция за три дни

" Едно време направихме " Коалиция за България " за три години, в този момент би трябвало да създадем новата коалиция за 3 дни ", по този начин президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов разяснява новината за лятното обединение за идващите избори.

Трябва да има обединена левица, която да си сложи за цел продобиване на изборите на 11 юли, безапелационен е Първанов.

По думите му в този момент е най-важно да се съберат всички леви обединения - Българска социалистическа партия, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, с цел да нямат загуба поотделно на идния парламентарен избор.

За сходно нещо загатна и самата Нинова на последния пленум на Националния съвет на социалистите, като тогава тя разгласи, че „ oтвaря вeтрилoтo нa лeвицaтa “ в търсене на сътрудници от левия набор.

Никой не отхвърля за договаряния, в противен случай

Междувременно Георги Кадиев показа фотография на публикацията в „ Епицентър “ с коментар, че е „ време да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и дано гласоподавателят реши нея ли избира или друга “.

„ Потвърждавам, че водим договаряния за общо присъединяване на идните избори. Не сме стигнали до край, само че съм уверен, че би трябвало да намерим формула. Това е пътят “, написа още той в обявата си.

Проблемът - другите леви формации   

Една сходна коалиция с присъединяване на „ Движение 21 “ би означавало изтеглането на групировката от друга, показана в 45-ото Народно заседание коалиция – „ Изправи се! Мутри вън! “. Там Татяна Дончева имаше двама народни представители.

Оттеглянето ѝ би означавало обаче намаляване на обединението на Мая Манолова и Отровното трио, която занапред би трябвало да обясни формата, в която ще се яви още веднъж за вота.

Жан или Българска комунистическа партия?

Междувременно за вота се оформи и друга лява коалиция – тази към някогашния министър председател Жан Виденов – Лява опция. В нея попадат някогашни фрагменти на Българска социалистическа партия, някогашни министри от държавните управления на Виденов и Любен Беров, както и други представители от крайнолевия комунистически набор.

Така, че тази лява групировка по-скоро гравитира към платформата на Българска комунистическа партия, с колкото и литературни условности да се приема това. Нещо, като тесните и необятните социалисти в предишното.

 Има ли време                      

Все още обаче следва изработването на обща политическа платформа, установяване на име на обединението, както и разпределението на водачите на листите.

Тoвa трябвa дa cтaнe дo другaтa cрядa, кoгaтo изтичa cрoкът зa пoдaвaнe нa зaявлeния в ЦИК нa пaртиитe и кoaлициитe зa учacтиe във вoтa.

Въпросът е дали леви водачи, сред които до неотдавна имаше напрежение и искрено недоразумение, в този момент ще са склонни на задоволително взаимни отстъпки.

Конфликти или взаимни отстъпки

Преди известно време Татяна Дончева да вземем за пример сподели, че " на Българска социалистическа партия й е нужен съвременен водач, който да сплоти партията, а не да основава вътрешни спорове "

" Българска социалистическа партия споделя, че е единствената съпротива, само че това не я прави нито единствена, нито съпротива. Това я прави комфортен съперник на ГЕРБ, в случай че тя е в неприятна организационна кондиция, в отпадналост като хрумвания и парламентарна процедура ", сподели тогава Дончева..

Дали в този момент сходно политическо мисленте и още веднъж налице или ще има старания в името на общата цел, следва да забележим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР