Кризата удари и сватбите – колко поскъпва най-щастливият ден? Пандемията

...
Кризата удари и сватбите – колко поскъпва най-щастливият ден? Пандемията
Коментари Харесай

Кризата удари и сватбите – колко поскъпва най-щастливият ден?


Кризата удари и сватбите – какъв брой нараства най-щастливият ден? Пандемията от COVID-19 сътвори трайна наклонност за организирането на семпли сватбени тържества – в тесен кръг от близки и другари,

което пести разноски за наем на обилни зали. 

Повишаването на цените на редица артикули и галопиращата инфлация също оказват въздействие върху организирането на чакания с неспокойствие брачен ден. Предпочитано място за ритуалите в Бургас остават плажовете и необятните пространства с панорамна панорама към морето, споделиха собственици на сватбени агенции в града.
„ Тази година организирахме доста повече
изнесени ритуали в стеснен кръг – с сред 10 и 12 индивида. Причина за по-пестеливите настройки на младоженците е и инфлацията, само че и фактът, че едно сватбено празненство нормално се провежда година напред. Хората са изплашени от последните два сезона, че може да се приготвят дълго, а най-после всичко да се провали поради пандемията. Имахме и такива случаи. Някои младоженци избират първо да създадат сватбения обред, а на по-късен стадий да провеждат и сватбените си тържества.
По Черноморието постоянно са се предпочитали
сватбите навън. Младоженците желаят да са край морето, да имат хубава панорама и по опция да са на пясъка. Клиентите ни са доста разнообразни. Имаме такива, които биха дали 3000 лв. за видеозаснемане и по-малко от 1000 лв. за декорация. Често желанията са разнообразни – някои желаят да има фойерверки, а други да са с приказни рокли и костюми “, сподели Светлана Пискунова, притежател на сватбена организация.
Лек скок на разноските за видеооператор, диджей и фотограф
„ Трудно е, само че в последна сметка, който е решил да се дами, се дами. Последните няколко години бяха сложни за бизнеса. И за самите клиенти се оказва мъчно – имаме висока инфлация, цените се подвигат. Ние се опитваме да задържим цените на равнищата от 2020 и 2021 година, само че всичко зависи от това какво ще се случи след Нова година, тъй като сме на свободния пазар и понасяме съществени удари “, сподели притежател на сватбена организация Христина Секлемова.

По думите ѝ, макар пандемията и повишението на цените на артикули и услуги, не липсват младоженци,
подготвени да платят съществени суми за скъпи сватбени церемонии.
„ Но има и клиенти, които намалят планувания бюджет. Избират да вземем за пример изкуствени вместо естествени цветя, в случай че приказваме за украса. Но тя постоянно остава на назад във времето, тъй като са най-важни видеото, диджеят и фотографът, които леко завишиха цените. Разбираемо е за сътрудниците, защото те влагат в много скъпа техника “, добави Секлемова.
Бъдещи булки от чужбина избират по-достъпни рокли в България
Голяма част от младоженците в Бургаско са българи, които живеят в чужбина или смесени двойки – наклонност, която се следи през последните 5-6 години, сподели за Българска телеграфна агенция Силвия Танева, притежател на сватбена организация.

„ Българките, които живеят зад граница, избират да закупят своите рокли в България, тъй като от икономическа позиция, една рокля у нас излиза доста по-изгодно. Давам образец – ние сме формален представител на компания, която има 60-годишна история в изработването на сватбени тоалети, с магазини в целия свят.
Цените на моделите ѝ се дефинират от
икономическата обстановка на дадена страна. Ако една рокля у нас коства 2000 лв., същата ще се продава за 2000 евро в Германия или 2000 паунда във Англия. Все повече булки се свързват с нас от чужбина. А когато една рокля се закупи, постоянно се постанова да претърпи някаква преправка. И тези услуги се правят в България, защото са доста по-достъпни “, разкри Танева.

И след пандемията от ден на ден младоженци избират семпли тържества в стеснен фамилен кръг, което разрешава по-голяма отдалеченост и икономисване на съществени разноски, само че и дава опция за по-смели решения при избор на украса, стана ясно от думите на Силвия Танева.
В Бургас, Плевен, София, Пловдив –
сватбени организации все по-обединени за основаването на браншова организация

Първата сходна организация (Асоциация на бургаските сватбени агенти), обединила няколко сватбени организации в Бургас, е направена преди съвсем 10 години по самодейност на сватбена организация „ Брилянтин “. Към днешна дата обаче активността ѝ е прекъсната, добави Танева.

„ Опитваме да създадем сходно съдружие на сватбените организации, а даже и профсъюз. Вече сме открити 15 организации, които изрично са на ярко, работят добре. Мислим да се сдружим по някакъв метод, само че съгласно мен е още рано.
Нашето предпочитание е този бизнес да бъде узаконен
по някакъв метод и да се огледа по-сериозно на него. Има много сътрудници, които са в „ сивия бранш “, а това се отразява зле на самия бизнес. Идеите са доста, само че въпросът е до каква степен ще стигнем, тъй като това не е първи опит за сдружаване на сектора. Вече сме разговаряли с сътрудници от Плевен, София, Пловдив. Идеята ни е във всеки огромен град да опитаме да се направи локално съдружие, а по-късно и национално. Почти като това, което направиха като съдружие диджеите, видеооператорите и сватбените фотографи в България “, сподели Христина Секлемова.

„ Все по-често виждаме желание у сътрудниците за възобновление на такава организация. Това е нещо, което може в цялостна степен да пази в доста връзки сватбените организации “, добави и Силвия Танева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР