Кризата с коронавируса предизвика шок на пазара на труда. Няколко

...
Кризата с коронавируса предизвика шок на пазара на труда. Няколко
Коментари Харесай

За месец безработните надминаха 272 000 души

Кризата с ковид провокира потрес на пазара на труда. Няколко дни след оповестяването на изключителното състояние на 13 март 2020 година пред бюрата на труда се извиха опашки от хора, които са били освободени от работните си места. Агенцията по заетостта даде на ИПИ дневни данни за работата на бюрата по труда в страната в интервала 1 март – 14 април 2020 година, които ясно демонстрират повишаването на броя на безработните лица след оповестяването на изключително състояние. Броят на безработните лица се е нараснал от 201 хиляди до 272 хиляди души в интервала от 13 март – до 14 април 2020 г.  

 

Дневната разбивка разрешава доста ясно да проследим входящия и изходящия поток в бюрата по труда по време на рецесията. По-сериозното повишаване на новорегистрираните безработни стартира на 23 март и доближава своя пик на 6 април 2020 година, когато единствено за ден броят им доближава над 9 хиляди души. През последните дни се следи известно утешение, само че към момента по 4-5 хиляди души дневно минават през бюрата по труда. Тепърва следва да забележим какво ще е държанието на кривата на безработицата в идните седмици и до каква степен мярката „ 60 на 40 ” може да ограничи повишаването ѝ.

 

Мярката „ 60 на 40 ” провокира доста разногласия, само че на практическо равнище нейната оценка ще пристигна изрично от данните за броя на новорегистрираните безработни в границите на изключителното състояние, сравнен с броя на служащите, които са се употребили от мярката. В общия случай, в случай че по схемата „ 60 на 40 ” минат подобен или по-голям брой служащи от общия брой на новорегистрираните безработни – освободени от български работодатели заради ковид, то може да се твърди, че мярката е постигнала задачата си – да резервира претовареност в някакъв логичен обсег. По последни данни знаем за 45 хиляди служащи, които ще минат по мярката „ 60 на 40 ”, което демонстрира, че тя набира скорост. Тепърва ще забележим по какъв начин се показва по отношение на растежа на безработицата.

През последните седмици слушаме доста за кривата на заболеваемостта от ковид и опитите да се избегне огромен пик на инфектираните посредством ограниченията за обществено разграничаване. Много подобен е аргументът с безработните и мярката „ 60 на 40 ”. Целта е да се запазят работни места и да се избегне огромен пик в безработицата, а механизмът „ 60 на 40 ” следва да натиска кривата на безработицата надолу – тъкмо както общественото разграничаване натиска кривата на заболеваемостта надолу. След няколко седмици ще можем да сравним дневните данни за безработицата с повече данни за използването на „ 60 на 40 ” и резултатът на механизма ще може да се оцени на процедура.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР