Кризата, породена от коронавируса, показа липсата на административен капацитет заделените

...
Кризата, породена от коронавируса, показа липсата на административен капацитет заделените
Коментари Харесай

Коронакризата показа липса на административен капацитет, подчерта президентът

Кризата, подбудена от ковид, сподели неналичието на административен потенциал заделените от страната средства за справяне с следствията да доближат до най-нуждаещите се. Именно по тази причина, в случай че се реализира финансова децентрализация на локалната власт, общините ще разполагат с повече запас, административна автономия и мощ да дефинират целите и да осъществят районни политики в интерес на хората. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в град Кресна в отговор на въпрос за икономическите последици за локалната власт и бизнеса, подбудени епидемията.

Президентът уточни, че рецесията е посочила недвусмислено, че са нужни по-решителни старания за финансовата автономия на общините. Той даде образец с община Кресна, която се сблъсква със съществени проблеми и недофинансиране. По думите Радев, би трябвало да се основат условия локалните управляващи да оползотворят ресурсите и опциите за развиване, които районите дават.

Според прогнозите през есента освен в България, само че и по света, предстоят най-тежките последствия от рецесията, когато действителната безработица ще се усети най-вече. Затова би трябвало да се разпростира потенциала на страната в обществена и в осведомителна мрежа, с цел да се доближи до всички най-засегнати хора, дребни и междинни предприятия, акцентира президентът.

Той прикани за механизми, които да компенсират жителите от района, застрашени да изгубят работата си в комерсиалните обекти, които ще затворят след построяването на автомагистрала "Струма ". Тези хора би трябвало да имат опция за прехранване, за което да се обособят подобаващи места, означи президентът. Той добави, че стопанската система в района ще се ускори освен посредством зеленчукова борса за осъществяване на локалната продукция, само че и в случай че се основат условия за преправянето й, което ще обезпечи по-голяма добавена стойност.

Трябва да се издигне престижът на земеделското произвеждане и разпространяването на качествени български артикули, сподели Радев по време на срещата си със аграрни производители от района. И обърна внимание на нуждата повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се основат условия за това.

В Кресна президентът се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на управлението на общината. Държавният глава беше почетен с почетния знак на общината.

В храм-паметника "Свети Иван Рилски " в града Румен Радев и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за починалите български бойци в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде респект към 500-те български офицери и бойци, чиито кости се пазят в костницата на църквата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР