Критични нива на недоверие се наблюдават в устоите на демокрацията

...
Критични нива на недоверие се наблюдават в устоите на демокрацията
Коментари Харесай

30 години след падането на Берлинската стена липса на доверие и песимизъм

Критични равнища на съмнение се следят в устоите на демокрацията и в държавните управления и в политическите системи на България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия. Това сочат резултатите от социологическо проучване „ 30 години след рухването на Берлинската стена “, направено по поръчка на фондациите „ Отворено общество “ в Източна Европа. В следените страни е открита липса на независимост на медиите и на дарба на гражданските организации да са коректив на институциите.

„ Донякъде резултатите бяха предстоящи, тъй като и други проучвания посочваха възходящ скептицизъм в света като цяло, съмнение към институциите и в това време тези настройки в доста по-висока степен са проявени в страните от някогашния Източен блок “, разяснява пред БНР Марин Лесински, програмен шеф на „ Европейски политики “ в Институт „ Отворено общество “.

По думите му демокрацията е система, която се крепи на доверие. "Колкото по-ниско е доверието, толкоз повече ерозира системата – хората отхвърлят да вземат участие, отхвърлят да търсят правата си. Това е един циничен кръг “, уточни той.

Лесински означи, че проучването е правено преди локалните избори. То ясно демонстрира обаче, че българите не имат вяра, че изборите са почтени и оттова – че нещо зависи от тях, добави той. „ Българите правят оценка отрицателно и резултатите от пазарната стопанска система за себе си и за страната като цяло “, сподели още Марин Лесински.

Друго значимо нещо съгласно него е, че за начало на прехода се смята 1996-1997 година, т.е. в България се смята, че ние сме закъснели със седем години по отношение на другите и се движим със забавяне, а оттова идват и доста от отрицателните оценки, които виждаме. По думите на Лесински България, Румъния и Словакия се отличават с скептицизъм и с неустановеност.

Според проучването по-младите и дамите са доста по-толерантни, по-оптимистични и по-активни по някои въпроси. Другото позитивно е, че младото потомство намира смисъл в това, което прави, и търси правата си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР