Кристофър Толкин, синът на великия Дж. Р. Р. Толкин, почина

...
Кристофър Толкин, синът на великия Дж. Р. Р. Толкин, почина
Коментари Харесай

Отиде си Кристофър Толкин

Кристофър Толкин, синът на великия Дж. Р. Р. Толкин, умря на 95-годишна възраст. Това оповестиха от Tolkein Society.

Като дете Кристофър обичал да слуша вълшебните разкази на татко си, а при започване на тридесетте години бил единствения слушател на ранните истории за Средната земя, разказва Endorion. За Кристофър и братята му бил написан „ Хобит ”, а в написването на „ Властелинът на пръстените ” взел участие и самият той, като рисувал карти и преписвал цели глави.

Кристофър Толкин постъпил в Оксфорд и по този начин се срещнал и с Инклингите. Обучението му било прекратено от Втората международна война. Той служил към Кралските военновъздушни сили в Южна Африка. Баща му постоянно му изпращал новите глави на „ Властелинът на пръстените ”.

След войната Кристофър Руел се върнал в Оксфорд и под управлението на К. С. Луис изучавал британски. Постепенно той се трансформирал в пълновръстен член на клуба на Инклингите.

След това Кристофър работил като преподавател и учител в Оксфорд във факултета по британски език. Заедно с Невил Кохил редактирал творбите на Чосър „ Разказът на продавача на индулгенции ” (1958), „ Разказът на игуменката ” (1959), „ Разказът на правника ” (1969). Откъси от своите научни студии той разгласил през 1960 г. под заглавие „ Сага за крал Хейдрек Мъдри ”.

През 1963 г. Кристофър бил определен за член на Братството „ Ню Колидж ”, Оксфорд и почнал да чете лекции по англосаксонски, средноанглийски и старонорвежки език и литература.

През 1975 г., две години след гибелта на татко си, Кристофър прекратил работата си като учител и се заел с редактирането и публикуването на неиздадените произведения на татко си. Под негова редакция се появили „ Сър Гауейн и Зеления рицар, Пърл и Сър Орфео ” (1975), „ Силмарилион ” (1977), „ Недовършени предания ” (1980), „ Чудовищата и критиците и други есета ” (1983). Също по този начин, през 1983 г. той се заел и с грандиозната работа по публикуването на ръкописите на татко си под общото заглавие „ История на Средната земя ”.

От дълги години Кристофър Толкин бе шеф на „ Толкин естейт ” — сдружение, ръководещо лицензите за литературното завещание на Толкин и правата над героите от Средната земя (без филмовите права за „ Хобит ” и „ Властелинът на пръстените ”. През 2017 година, на 93-годишна възраст, Кристофър се отдръпна от управлението на „ Толкин естейт ” и разгласи, че няма повече да редактира и издава ръкописите на татко си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР