Кристалните образувания, открити в метеоритния прах от Челябинския метеорит, не

...
Кристалните образувания, открити в метеоритния прах от Челябинския метеорит, не
Коментари Харесай

Откриха уникални кристали в остатъците от Челябинския метеорит

Кристалните формирания, открити в метеоритния прахуляк от Челябинския астероид, не са откривани в нито един астероид на Земята до момента. Обикновено обаче е невероятно да се събере метеоритен прахуляк. Той се разпръсква безследно по Земята. В това отношение астероидът, който се взриви над Челябинск преди години, се оказа неповторим. Прахът от гърмежа се задържа в атмосферата в продължение на четири дни, а запазването му е обезпечено от снежната завивка и последвалия снеговалеж.

Смята се, че детонацията на 18-метровия 12-тонен астероид над Челябинск на височина 23,3 км на 15 февруари 2013 година е най-голямото събитие от този тип след рухването на Тунгуския астероид през 1908 година С детонация, чиято сила се равнява на силата на 30 атомни бомби, хвърлени върху Хирошима, астероидът се разрушава на дребни фрагменти и облак прахуляк, който се носи в атмосферата над цялото Северно полукълбо в продължение на четири дни. Прахът беше толкоз доста, че за първи път беше допустимо да се събира за проучвания, за което оказа помощ най-много зимната снежна завивка.

Изследването на метеоритен прахуляк под електронен микроскоп разкрива въглеродни наноструктури, които до момента не са откривани в астероиди. По-специално са открити бакминстерфулерен (C60) - в действителност графен под формата на топчета, и полихексациклооктадекан (C18H12), който съставлява огромна молекула от въглерод и водород. Учените изясняват образуването на такива кристални структури с композиция от материали и външни условия, основани от детонацията и освободената сила, както и с най-високите температури и налягания, оповестяват те в публикация в European Physical Journal Plus.

Остава въпросът: дали откритите кристали са свойство на Челябинския астероид, или са събитие, особено за рухването на тези небесни тела на Земята? Единствено следствието на различен сходен астероид ще може да даде категоричен отговор на този въпрос.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР