Криптовалутите в миналото са имали ниски корелации с традиционните класове

...
Криптовалутите в миналото са имали ниски корелации с традиционните класове
Коментари Харесай

Има ли още корелация между криптовалутите и фондовия пазар?

Криптовалутите в предишното са имали ниски корелации с обичайните класове активи, което съставлява обособен източник на характерен риск в портфейлите.

Забележително е, че Биткойн е прочут с изключителната си волатилност, характеризираща се със обилни съмнения на цените. Например, през 2022 година той се срина с над 64%, преди да се увеличи със 160% през 2023 година Подобна волатилност слага провокации пред крипто трейдърите.

За разлика от него S&P 500 обезпечава по-стабилни резултати, като нормално дава междинна годишна възвръщаемост сред 9% и 10%, служейки като бенчмарк за стопанската система на Съединени американски щати. Въпреки по-ниската си възвръщаемост спрямо Биткойн, последователността и надеждността на S&P 500 го вършат желан избор за вложителите, които заобикалят риска и търсят предвидими капиталови резултати.

Например включването на незначителни дялове в Coinbase Core Index (COINCORE) – претеглен по отношение на пазарната капитализация крипто показател, включващ най-вече Биткойн (70.9%) и Етериум (21.9%) – в портфейл 60/40 (60% MSCI ACWI и 40% U.S. Agg) покачва както безспорната, по този начин и поправената по отношение на риска възвръщаемост за петгодишен интервал, завършил на 31 март 2024 година

През първото тримесечие на 2024 година общата пазарна капитализация на криптовалутите, включваща BTC, ETH, алткойни и постоянни монети, набъбна с 63%, подхранвана от облагите на главните криптовалути като BTC и ETH, дружно с увеличеното издаване на постоянни монети.

Биткойн сподели негативна корелация с показателя DXY и златото, до момента в който корелацията му с S&P 500 остана ниска – 0.11. Това свидетелства, че придвижването на цените на Биткойн е значително без значение от обичайните пазари. В началото на второто тримесечие обаче BTC означи 15% спад от най-високите си стойности, което съответства с надхвърлянето на 106 пункта от показателя DXY, което в допълнение акцентира негативната корелация сред тях.

Докладът за второто тримесечие също по този начин акцентира намаляването на волатилността на Биткойн от януари 2020 година насам, като пиковите съмнения стават по-слабо изразени. Въпреки че понастоящем волатилността се колебае малко под 60%, отчетът акцентира дълготрайната низходяща траектория макар периодическите пикове над трендлинията, изключително през 2020 година и 2021 година

Тъй като Биткойн продължава да се трансформира в важен клас актив, се чака неговата волатилност трайно да понижава с течение на времето.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР