Криптовалутите остават нестабилен актив за съхраняване на стойност, като Федералният

...
Криптовалутите остават нестабилен актив за съхраняване на стойност, като Федералният
Коментари Харесай

Фед счита криптовалутите за нестабилен актив за съхраняване на стойност

Криптовалутите остават неустойчив актив за запазване на стойност, като Федералният запас не бърза с стартирането на своя цифрова валута, която може да дестабилизира финансовата система. Това съобщи в понеделник ръководителят на Фед Джером Пауъл по време на онлайн спорен панел за цифровото банкиране, проведен от Банката за интернационалните разплащания (Bank of International Settlements – BIS), съобщи Си Ен Би Си.

„ Те са мощно волатилни и надлежно не са изключително потребни активи за предпазване на стойност. Те не са подкрепени от нищо “, разяснява шефът на американската централна банка.

„ Това са по-скоро спекулативни активи, които на процедура са заместител на златото, а не на $ “, добави той.

Към 9:05 часа българско време през днешния ден биткойнът се търгува за 53 475,93 $, което съставлява спад от 7,33% за последните 24 часа.

През последните няколко години Федералния запас на Съединени американски щати работи по лична система за разплащане, която да улесни по-бързото превеждане на пари. Крайният артикул евентуално ще бъде показан през идните две години. Същевременно с това Фед прави проби и изследвания дали цифрова валута, издадена от централната банка, би била нужна или практична.

По думите на Пауъл централната банка се нуждае от време преди да предприеме сходен ход.

„ За да продължим напред по този въпрос е нужна поддръжка от Конгреса, от администрацията и от необятната общност, а ние към момента не сме почнали работа по този обществен ангажимент. Може да очаквате, че ще бъдем доста деликатни и транспарантни при създаването на цифрова валута на централната банка “, разясни гуверньорът на Фед.

Миналата година клонът на Фед в Бостън подписа партньорство с Масачузетския софтуерен институт за многогодишно изследване по отношение на създаването на цифрова валута на централната банка. Очаква се работата да отнеме две до три години, като тя ще бъде фокусирана главно върху хипотетичните приложения на издадена от централната банка цифрова валута, а не толкоз върху непосредственото и въвеждане.

Според Пауъл Конгресът евентуално ще би трябвало да одобри ново законодателство, преди Фед да може да пристъпи към издаването на лична валута. Той обаче означи, че пандемията от COVID-19 е посочила какъв брой значимо е развиването на по-добри разплащателни системи, тъй че парите да стигат бързо до нуждаещите се.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР