Кремъл смята задълженията си за изпълнени според нова схема, с

...
Кремъл смята задълженията си за изпълнени според нова схема, с
Коментари Харесай

Русия опитва да плаща дълга си в рубли, но трудно ще избегне неизпълнение

Кремъл счита отговорностите си за изпълнени съгласно нова скица, с която превежда рубли в локален депозитар. Инвеститорите би трябвало да открият сметка в рубли и да одобряват изискванията на Москва, с цел да си получат дължимото. Крайните периоди изтичат и на процедура Русия евентуално ще изпадне в несъблюдение.
С настъпването на нови крайни периоди, в които да погаси свои задължения към непознати кредитори, Русия още веднъж е на ръба механически да изпадне в несъблюдение и банкрут. Москва съобщи, че интернационалните наказания са основали " форсмажорна " обстановка, която я е принудила да обслужва деноминираните в непозната валута облигации в рубли. Две заплащания по новата скица, подредена от Путин, бяха осъществени в края на седмицата, само че в неделя изтича гратисният интервал на обвързване от май, неизпълнено във валутата на издаване. Плащането в рубли не дава отговор на договорите и е малко евентуално да бъде прието от вложителите.

Изпадане на Русия в несъстоятелност няма да има непосредствени последици за жителите на страната, защото то не се дължи на липса на средства в държавния бюджет. Но невъзможността за осъществяване ще бъде удар върху репутацията на Кремъл и ще затрудни излизането на външните пазари след повдигане на глобите, а може да докара и до правосъдни каузи от страна на неудовлетворените вложители, считат специалисти.
Реклама Схемата на Путин
Руският финансов министър Антон Силуанов упрекна западните държавни управления, че се пробват изкуствено да вкарат Русия във банкрут. Според него Кремъл има парите и желанието да заплати, само че валутата не може да премине през интернационалната система за сетълмент заради глобите, наложени поради войната в Украйна.

В четвъртък министерството на финансите заяви, че е трансферирало рубли на стойност 235 млн. $ в Националния депозитар за сетълмент (NSD) на Русия, дължими по лихви за облигации. Това се случва според заповед на Путин от сряда, съгласно която Русия смята отговорностите си по задгранични облигации за изпълнени, откакто преведе рубли на локалния си сътрудник по заплащания. Въпреки това облигациите нямат условия, които разрешават осъществяване в рубли. През април рейтинговата организация S&P към този момент разгласи Русия в " селективен дефолт " след сходен опит за заплащане в рубли.

Руското финансово министерство разгласи, че средствата ще се държат на специфични сметки в депозитара, до момента в който вложителите не потвърдят собствеността върху облигациите, след което могат да изискат конвертиране и прекачване на средствата. Кредиторите, които одобряват новата процедура, би трябвало документално да се съгласят с нея и да се откажат от всевъзможни бъдещи възражения против процеса, както и да отворят сметка в рубли. Малко евентуално е обаче вложителите да одобряват схемата, а не е несъмнено дали въобще биха съумели да изнесат средствата от Русия. Все отново министерството дава обещание да индексира сумата по настоящия обменен курс на рублата все още на действителните разплащания с притежателите.
Край на гратисния интервал
По-належащо обаче е уреждането на дълг с краен период в неделя, когато изтича гратисният интервал за дължими през май купонни заплащания за към 100 млн. $, които остават блокирани. Тогава се чака на процедура Русия да изпадне в несъблюдение на външния си дълг, написа Bloomberg.
Реклама
Първоначално средствата са изпратени до NSD на 27 май. Обикновено по-късно те се трансферират към интернационалните депозитари на скъпи бумаги като основаната в Белгия Euroclear или люксембургската Clearstream, които уреждат покупко-продажби за клиенти. Но наложените от Европейски Съюз наказания върху NSD от началото на юни не разрешават на западните институции да получат заплащанията.

Според Кремъл няма смисъл кредиторите да търсят оповестяване в несъблюдение по правосъден ред, тъй като никой непознат съд няма да има пълномощия по случая. А даже в случай че хипотетично има правосъдно решение против Русия, " вложителят във всеки случай ще пристигна при нас и ще получи това, което към този момент сме заделили за него ", сподели Силуанов.
Плащания за близо 400 млн. $ по деноминирани в непозната валута облигации падежират този месец, само че по належащи са майските отговорности, чийто едномесечен гратисен интервал изтича. Източник: Bloomberg Удар върху доверието
Неплащане на дълга би било репутационен удар върху Русия и може да провокира правосъдни дейности от страна на някои кредитори. " Русия върви към банкрут поради глобите, тъй като нахлу в Украйна и прави военни закононарушения ", разяснява пред Financial Times Тимъти Аш от BlueBay Asset Management. Русия разполага с доста задгранична валута поради големите си доходи от нефт и газ, само че интернационалните наказания откъснаха страната от международната финансова система. Русия " може да каже каквото си желае, само че договорът е контракт и в него ясно се показва по какъв начин и по кое време се съблюдава ", сподели Аш. " Като заемодател просто желаете парите си назад, извиненията са безсмислени. "

Инвеститорите, които имат съветски държавни скъпи бумаги, към този момент понесоха вреди от срутва на облигациите след началото на войната в Украйна. А глобите затрудняват притежателите да възстановят вложенията си. Основните малки врати в глобите са затворени, счита Татяна Орлова, водещ икономист за разрастващите се пазари в Oxford Economics. Според нея неизпълнението ще се преглежда като огромен удар върху доверието към Москва.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Свят 3 Свят 1 Фотогалерии 2 Свят 3 Пазари 1 Фотогалерии 2 Пазари Реклама Свързани публикации Натиск на Съединени американски щати доближава Русия към банкрут по дълга 25 май 2022, 12:07 Има ли смисъл от арбитраж против " Газпром "? 23 май 2022, 09:17 Инвеститори се приготвят Русия да изпадне в несъстоятелност 27 април 2022, 09:00 С декрет на Путин: Външният дълг на Русия към този момент ще може да се заплаща в рубли 7 март 2022, 11:54 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР