Крем, облекчаващ незабавно усещането за тежест и умора в краката.

...
Крем, облекчаващ незабавно усещането за тежест и умора в краката.
Коментари Харесай

Фармацевтичният сектор отново е най-големият рекламен инвеститор в телевизия и преса

Крем, облекчаващ неотложно чувството за тежест и отмалялост в краката. За по-добър резултат при оправянето с разширените вени има и таблетки. И още - сиропи за намаляване, прахчета за превъзмогване на пролетната отмалялост, шампоан за по-лъскава и здрава коса и още примамливи оферти, гарантиращи по-добро качество на живот. Дори и да прескачате рекламните блокове на каналите, няма по какъв начин да не сте забелязали, че те са доминирани от хранителни добавки, медикаменти без рецепта и козметични артикули.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За поредна година фармацевтичната промишленост продължава да е водещ рекламодател в медиите и по-специално в малкия екран. Ако през 2015 година заемаше второ място в класацията на ГАРБ, в идващите години тя трайно се е открила на първото място и никой различен бранш не я е изместил. През 2018 година още веднъж фармацевтичният бранш е направил най-големи вложения в телевизионни клипове съгласно организация ГАРБ, а съгласно Media Connection тя е номер едно по вложения и в преса. На четвърто място като рекламен вложител в телевизия се подрежда козметиката. Ако през 2017 тя заемаше трето място, през 2018 пада с една позиция надолу, изместена от бранша на питателните артикули.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Как наподобява пазарът

През миналата 2018 година фармацевтичният бранш е нараснал вложенията си в телевизионна реклама на 18.3% по данни на мониторинговата организация ГАРБ. От данните й излиза наяве, че през 2018 година 301.1 млн. лева са били вложени в тв реклама, до момента в който сумата за 2017 е била 244.2 млн. лева, като регистрираният растеж е бил 17.7%. Що се отнася до пресата, в отчета на организация Media Connection, която се базира на данните на Nielsen Admosphere, в България през 2018 година в хартиени издания са рекламирани лекарствени артикули за 15.8 млн. лева, като водещо рекламно наличие в преса има категорията " Хранителни и диетични добавки ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Важно е да се посочи, че по предписание отчитането на растеж или спад на рекламни вложения стъпва на мониторинг данни. В България разполагаме с устойчиви данни единствено от телевизионния мониторинг. Той регистрира брутни стойности по цена (т.е. без отстъпки и бонуси от страна на медиите към организациите, т.е. не регистрира инфлацията на тв реклама - бел. авт.). Що се отнася до печатният пазар, данните при него не включват безплатните издания (например рекламни материали на веригите и хипермаркетите). Пазарът не разполага с мониторингови данни за онлайн и външна реклама, както и за мърчандайзинг в аптеките, а това са канали, които фармацевтичният отрасъл също употребява.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
На базата на данните от 2018 година и на мненията на фирмите, с които " Капитал " беседва, можем да предвиждаме, че фармацевтичният бранш има сериозен късмет да резервира първото си място и през тази година. Не се чака изменение и в четвъртото място на козметичния отрасъл. Очакванията на бранша са през 2019 година инфлацията на телевизионната реклама да е 10-12%, а при интернет - 12-16%. Останалите браншове ще запазят равнищата и там по-скоро не се чакат промени.

От Sandoz разясниха пред " Капитал Здраве ", че поради общата обстановка на цените на реклама в Европа чакат инфлацията в телевизионната реклама да продължи, само че темповете да се забавят по отношение на предходните години. " Очакваме ускорено развиване на цифровата среда, динамизирано от новите и разнообразни способи на автоматизирано пазаруване и търсене на целевите аудитории. В резултат от засилените старания на другите организации да наблюдават и рапортуват данни отвън телевизионните канали чакаме оживление и на пазара на външна реклама, радио и принт ", разясняват от Sandoz.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Маркетинг мениджърът за Централна и Югоизточна Европа на Sanofi за " Продукти без лекарско наставление " Валентина Белчева разяснява пред " Капитал Здраве ", че малкия екран като медия остава главен канал за фармаиндустрията. " Като цяло това значително е наклонност, която и ние чертаем, защото сме измежду топ 3 рекламодателите измежду фармацевтичните компании за последните 3 години. Телевизията продължава да е преобладаващ канал и да движи маркетинговите тактики на фирмите и през тази година ", споделя Белчева. Тя дава образец, че съгласно пазарните изследванията за последните няколко години, делът на малкия екран измежду рекламните канали, които маркетинг експертите употребяват, освен се резервира, само че даже продължава да бележи лек растеж, като от 62% чисти вложения през 2013 за телевизия процентът нараства до към 64% за 2018. Белчева добавя, че въпреки всичко вложенията в онлайн медиите порастват с доста по-големи темпове - от 6% през 2013 на към 20% през 2018 година

По думите й наклонността на multi-screen продължава да се постанова с все по-голяма мощ на пазара в България. С други думи, марките избират да се популяризират, като желаят да доближават до потребителите през разнообразни устройства - телевизия, компютър, таблет, смарт телефон. " Ето за какво и нашата тактика напълно естествено се приспособява и следва тази международна наклонност. Спокойно можем да твърдим, че съгласно тактиката ни 2019 година ще бъде най-дигиталната година за нас до този миг. В цифровите канали най-интересни за нас са видеоформатите, ето за какво за първа година през 2019 имаме особено основани за онлайн среда видеоформати ", разяснява Валентина Белчева.

Компаниите споделят, че насочват вниманието си най-много към форматите, предизвикващи максимален зрителски интерес – новите български сериали, реалити формати, където могат да нареждат по ексцентричен метод продуктите си.

Лидери в вложенията

Ако през предходната година категория фармацията е отбелязвала скок на вложенията, направени в медийно наличие, е значимо да се спомене, че най-сериозен е растежът на лекарствените средства без рецепта (+40.9%), питателните и диетичните добавки (+25.3%) и медикаментите за външно приложение (11.2%).

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
По данни на организацията ГАРБ в топ 5 на рекламодателите (топ 15 на рекламодателите можете да видите в таблицата) от фармацевтичния отрасъл шампионата през миналата година държи Natur Produkt, които са нараснали вложенията си в тв реклама със 12%. След тях се подреждат Sandoz и Walmark, които са нараснали вложенията си надлежно с 8.4% и 8.1% по отношение на миналата 2017. На четвърто и пето място по направени вложения в тв каналите се подреждат Sanofi - Aventis Group (+7.8%) и Reckitt Benckiser (+7.4%).

В справката на ГАРБ се вижда, че с най-голям % вложенията си са нараснали GlaxoSmithKline, които от 17-о място по направени вложения в телевизия през 2017 се изкачват до 7-ата позиция с направени вложения 16 млн. лева през 2018 година спрямо 2017 година, когато са били 4.5 млн. лева В случая става въпрос за продуктите без рецепта на фармацевтичния тръст.

Продуктите без рецепта - медикаменти и хранителни добавки, са единственият чисто пазарен сегмент във фармацията. Те се продават на правилото на бързооборотните артикули и това изисква от тях непрекъснато възобновяване, масирана реклама, промоции и добавена стойност за потребителите. В питателните добавки конкуренцията в една област е от към 30 - 40 продукта и единствено най-познатите и добре позиционирани в медиите и аптеките печелят вниманието на потребителите.

Макар и да трансформират напъните за промотиране на другите си марки през изминаващата година, фирмите - производители на медикаменти, резервират постоянни позиции.

Козметични грижи

През миналата 2018 година козметичният отрасъл държи дял от 12.3% в направените вложения в телевизионна реклама, или близо 203 млн. лева, което демонстрира, че браншът ги е нараснал. За съпоставяне - през 2017 година козметичните компании са вложили в тв реклама 181.7 млн. лева и са държали 13% дял от пазара на телевизионна реклама.

Водещи продуктови групи по направени вложения остават: шампоани и балсами, които са нараснали рекламните си вложения през 2018 година с 22.6%, козметика за разчистване и хидратиране на лицето - 12%, и хигиена за устата - 10.8% (останалите групи в топ 20 можете да видите в графиката).

В класацията от топ 15 на ГАРБ не прави усещане бюджетите да са претърпели съществено нарастване. През последната година пазарът на козметични артикули бележи сдържан растеж, като той е друг в обособените категории. Най-отчетливо изменение има при потреблението на все по-специализирани артикули и спад в покупките на всеобщата козметика. Потребителите стават все по-взискателни към предлаганите артикули и търсят най-хубавото качество на налична цена. Това обаче не значи, че търсят продуктите на най-ниски цени - в противен случай, съгласно огромните компании в бранша техният дял понижава и продажбите им бележат спад. И защото хората не са склонни да пестят от здраве и хубост, таман противоположното - подготвени са да влагат повече средства за това, отговорът на козметичните компании са нови качествени артикули и респективно по-големи вложения в реклама за налагане на новите марки. Категория " Фармация " включва: фармация - фирмен имидж, контрацептиви, витамини, таблетки за гърло, медикаменти за външно приложение, лекарствени средства, ваксини, медикаменти на билкова основа, хранителни и диетични добавки, хомеопатични лекарствени средства, оптика, други (здравни заведения, организации).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР