Кредиторите са все по-притеснени, което води до по-малко заеми. Офисите

...
Кредиторите са все по-притеснени, което води до по-малко заеми. Офисите
Коментари Харесай

Цените на търговските имоти спадат, докато кредиторите се оттеглят

Кредиторите са все по-притеснени, което води до по-малко заеми. Офисите са най-силно наранени, като заетостта във Англия е едвам 30%. Застрахователите и частните вложители играят все по-голяма роля във финансирането.
Пазарът на търговски парцели в световен аспект е все по-близо до кредитна рецесия. Комбинацията от високи разноски за сила, все по-висока инфлация и пониженият брой на кредиторите слага отдаващите чартърен в обстановка, в която мъчно намират наематели, написа Financial Times.

Това развиване е в директен контрастност с началото на годината, когато настроението беше доста по-добро и желанието за вложения и развиване беше голямо поради края на ограниченията срещу разпространяване на коронавирус. В момента редица огромни вложители предизвестяват, че елементи от бранша изпитват дефицит на средства.
Реклама
" Ние се намираме на пазар, който е покрай кредитна рецесия ", счита Раймондо Амабиле, световен основен капиталов шеф в PGIM Real Estate, поделение на американския осигурител Prudential Financial. " Банките са замразени... В Милано, Лондон и други към момента има финанси, само че разноските са два до три пъти повече от тези преди година ", прибавя той пред FT.

Покачването на главните лихвени проценти, което централните банки подхващат, с цел да преборят ускоряващата се инфлация, също способства за утежняване на климата в бранша. Миналия месец показателят на парцелите MSCI UK, който наблюдава магазини, офиси и хранилища на стойност десетки милиарди паунда, падна с рекордните 6.5%. Това е най-големият спад от години насам, като сходно развиване не беше следено даже по време на финансовата рецесия от 2008 година Офисите са най-засегнати Компаниите, които отдават офиси чартърен, са най-силно наранени от намаляването на търсенето и цените. Процентът на претовареност е на половина от равнищата преди пандемията в Обединеното кралство - едвам 30%, сочат данни на Remit Consulting. Офисният фонд в Англия понижава с най-бързия ритъм от 20 години насам, откакто работодателите преоценяват потребностите си, съгласно разбор на данните за бизнес проценти от адвокатската адвокатска фирма Boodle Hatfield.

Разходите за разработка също са скочили внезапно. Един огромен хазяин на офис в Лондон съобщи пред изданието, че цената на дълга за финансиране на нов план се е повишила от 8% на 14% през последните два месеца. " Целият финансов пазар беше ударен, само че финансирането на недвижимите парцели е доста по-лошо от всичко друго ", споделиха те.

Части от американския пазар изпитват още по-големи усложнения. Амабиле съобщи, че по-старите офиси с неприятни екологични стандарти са най-изложени на проблеми, изключително откакто множеството чиновници към този момент избират да работят от у дома. " Вторичният офис бранш в Съединени американски щати не е неинвестируем, само че никой не желае да го финансира. Има разбиране, че това е окончателен актив ", сподели той.
Реклама
Традиционно един от моторите на пазара в Съединени американски щати - огромните софтуерни компании, също спомагат за настоящето положение. Редица от огромните имена в сектора, измежду които Meta, Amazon и Twitter, оповестиха огромни съкращения на личния състав. Това води до понижен интерес към офисните пространства, като и потребността от тях към този момент става по-малка. Тази пагубна композиция от фактори може да докара до сюжет, в който сред 20 и 30% от съществуващия пазар в Съединени американски щати да бъде премахнат, твърди Джак Крийдън, съръководител на практиката за недвижими парцели в адвокатската адвокатска фирма Ropes & Gray. Кредиторите резервират ръка разстояние Лошото положение на пазара кара кредиторите да утвърждават само най-сигурните и най-скъпи контракти. За това приказва все по-големият дял от активността на нетрадиционни играчи като застрахователните компании Aviva и Legal & General, както и на частните вложители Blackstone и Starwood. Тенденцията се ускорява, като сега застрахователите и частните вложители дават заеми, равни на тези от банките.

" Повечето кредитори към момента са отворени за бизнес, само че това е при положение, че има доста подобаващ актив, верен спонсор, вярна цена ", изяснява Питър Косметос, основен изпълнителен шеф на Финансовия съвет за търговски недвижими парцели в Европа.

Ситуацията е сходна и в Съединени американски щати, счита Крийдън. Въпреки това специалисти са на мнение, че обстановката е надалеч от сериозните равнища, достигнати през 2008 година
Свързани публикации Захлаждане на пазара на парцели в България 11 ноември 2022, 06:35 Горещи парцели за Уолстрийт 30 септември 2022, 10:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР