Кредитните стандарти на банките от еврозоната продължиха да се затягат

...
Кредитните стандарти на банките от еврозоната продължиха да се затягат
Коментари Харесай

ЕЦБ: Затягане на банковите кредитни стандарти в края на 2020 и началото на 2021 г.

Кредитните стандарти на банките от еврозоната продължиха да се стягат през последното тримесечие на 2020 г, като се чака тази наклонност да се резервира и при започване на актуалната година, заяви във вторник Европейската централна банка при показване на последното си тримесечно изследване за стандартите при разпределяне на банкови заеми в района на единната валута.

Резултатите от изследването се дължат най-много на нарасналата неустановеност на фона на новата вълна на COVID-19, която продължава да набира скорост на остарелия континент и на обвързваните с нея ограничаващи ограничения и локдауни, които принуждават редица компании да разчитат на изключителни средства в наличност, съобщи БНР.

Тъй като огромна част от европейската стопанска система беше под някаква форма на ограничавания през последната година, банковите заеми са жизненоважни за поддържането на фирмите на повърхността, като в това време ЕЦБ концентрира огромна част от напъните си за поддържане на ултра-евтини заеми, който да бъдат ориентирани към действителната стопанска система.

Но европейските заемодатели вършат достъпа до свежи заеми по-труден и по-скъп, страхувайки се, че потребителите и компаниите, които не разполагат със средства, могат и да не погасят тези нови заеми.

"Банките от еврозоната чакат продължаващо чисто стягане на кредитните стандарти по заемите на компании и през първото тримесечие на 2021 година, отразявайки продължаващата неустановеност към по-нататъшното развиване на пандемията и нейните резултати върху кредитния риск на кредитополучателите “, уточни ЕЦБ в своето последно тримесечно кредитно изследване.

Банките също по този начин чакат да затегнат достъпа до жилищни и потребителски заеми, добави ЕЦБ.

Последният отчет се базира на изследване измежду 143 банки, направено сред 4-ти и 29-и декември 2020 година - тъкмо когато бяха затегнати ограничаващи ограничения в огромна част от единния валутен блок.

Опасявайки се, че банките ще затегнат прекалено много "кесиите си ", ЕЦБ предложи на заемодателите още по-големи заеми при негативна рента от -1% през предишния месец, при изискване, че дават повече паричните средства на компании, доста от които замразиха активността си в очакване да бъдат отстранени обвързваните с пандемията ограничавания.

Търговските банки обаче са подложени на напън, в това число от Надзорния съвет на ЕЦБ, да поддържат чисти балансите си и да построяват финансови буфери в очакване на скок в необслужваните заеми.

Участвалите в изследването на ЕЦБ банки обявиха, че надзорните ограничения са засилили финансовата им позиция и са спомогнали за финансирането, само че също по този начин са ги предиздвикали да затегнат кредитните си стандарти.

Тримесечното кредитно изследване има основен принос при разискванията на паричната лихвена политика на ЕЦБ и е реалност единствено два дни преди първото за 2021 година постоянно съвещание на централната банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР