Крайнодясното правителство на Израел и опозиционните партии приключиха във вторник

...
Крайнодясното правителство на Израел и опозиционните партии приключиха във вторник
Коментари Харесай

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Крайнодясното държавно управление на Израел и опозиционните партии завършиха във вторник с " позитивна " първа среща по противоречивите правосъдни промени , които провокираха обща стачка и всеобщи митинги в най-тежката вътрешна рецесия в страната от години, заключи Агенция Франс Прес.

Скептицизмът продължава да е огромен във връзка с договарянията за промяна на правосъдната система, която ще ограничи пълномощията на Върховния съд и ще даде на политиците по-големи пълномощия при избора на съдии.

" След към час и половина срещата, която протече в положителен дух, завърши ", оповестиха късно във вторник от канцеларията на президента Исаак Херцог.

" Утре президентът Исаак Херцог ще продължи поредицата от срещи ", добави тя.

По-рано неговата канцелария дефинира диалозите сред работните екипи, представляващи ръководещата коалиция, Йеш Атид и Партията на националното единение - две центристки партии - като " първа среща за разговор ".

" Благодарим на президента за това, че отвори дома си за договарянията в интерес на жителите на Израел ", написа Йеш Атид в " Туитър ".

След три месеца на възходящо напрежение, което разедини нацията и породи безпокойствие измежду Съединени американски щати и други съдружници, министър-председателят Бенямин Нетаняху се огъна пред натиска в лицето на общонационалния митинг в понеделник.
 В Израел отсрочват за след Пасха противоречивата правосъдна промяна
В Израел отсрочват за след Пасха противоречивата правосъдна промяна

Протестите бяха последвани от всеобща стачка

Стачката засегна летища, лечебни заведения и други, до момента в който десетки хиляди съперници на промените се събраха пред Народното събрание в Ерусалим.

" От предпочитание да предотвратя раздор измежду нашия народ взех решение да сложа на пауза второто и третото четене на законопроекта ", с цел да дам време за разговор, съобщи министър председателят в предаване.

Решението за прекъсване на законодателния развой бележи трагичен поврат за премиера, който единствено ден по-рано разгласи, че уволнява министъра си на защитата, който прикани за същата стъпка.

Този ход беше посрещнат с съмнение в Израел, като ръководителят на мозъчния концерн " Израелски либерален институт " означи, че това не е еднакво на спокойно съглашение.

" По-скоро това е преустановяване на огъня, може би за прегрупиране, реорганизиране, преориентиране и по-късно за зареждане - евентуално - за зареждане напред ", сподели Йоханан Плеснер пред публицисти.

Лидерът на опозицията Яир Лапид реагира внимателно, като в понеделник съобщи, че желае да се увери, че " няма измама или блъф ".
 Нови митинги в Израел след уволнението на военния министър
Нови митинги в Израел след уволнението на военния министър

Нетаняху отстранява несъгласните със правосъдната му промяна

В взаимно изказване от вторник на партията на Лапид и тази на Бени Ганц, някогашен министър на защитата, се споделя, че тези договаряния ще бъдат прекъснати неотложно, " в случай че законът бъде включен в дневния ред на Кнесета (парламента) ".

Преди това опозицията отхвърляше да договаря за промените - които ще дадат на политиците повече власт над правосъдната система - до момента в който законодателният развой не бъде спрян.

" Целта е да реализираме съглашение ", сподели Нетаняху в изказване във вторник.

Активистите дадоха обещание да продължат митингите си, които не престават постоянно от седмици, като от време на време събират десетки хиляди протестиращи.

" Няма да спрем митинга, до момента в който правосъдният прелом не бъде изцяло спрян ", обявиха от Движението на чадърите на стачкуващите.

Кризата разкри дълбоки разломи в младата коалиция на Нетаняху, която е съюз с извънредно десни и ултраортодоксални партии.

Министърът на финансите Безалел Смотрич в туитър в понеделник увери, че " няма да има връщане обратно " във връзка с ремонта на правосъдната система.

Друг член на кабинета от крайната десница, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, настояваше поддръжниците му да се обединят в поддръжка на промените.

Партията " Еврейска мощ " на Бен-Гвир разкри в понеделник, че решението за отсрочване на законодателството е включвало съглашение за разширение на портфейла на министъра , откакто той заплаши да напусне, в случай че ремонтът бъде отсрочен.
 Съединени американски щати загрижени за обстановката в Израел
Съединени американски щати загрижени за обстановката в Израел

Призовават към взаимни отстъпки след демонстрациите поради противоречивата правосъдна промяна

В левия вестник " Аарец " политическият сътрудник Йоси Вертер съобщи, че паузата е " победа за протестиращите, само че този, който в действителност огъна Нетаняху и го потъпка, е Итамар Бен-Гвир ".

Аферата се отрази отрицателно на престижа на обединението измежду израелската общност единствено три месеца след встъпването ѝ в служба.

Партията на Нетаняху " Ликуд " се е намалила със седем пункта съгласно изследване на израелския Канал 12, който предвижда, че държавното управление ще загуби болшинството си в 120-местния парламент , в случай че се проведат избори.

Съдбата на отстранения министър на защитата Йоав Галант не беше известна във вторник, като в израелските медии се появиха спекулации, че той може да бъде възобновен на поста.

В понеделник Галант, който предизвести, че рецесията заплашва националната сигурност, приветства " решението за прекъсване на законодателния развой за осъществяване на разговор ", оповестиха от екипа му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР