Крайната цел на всяка компания е да ни продаде продукт,

...
Крайната цел на всяка компания е да ни продаде продукт,
Коментари Харесай

10 начина, по които компаниите ни лъжат

Крайната цел на всяка компания е да ни продаде артикул, който не сме имали желание да купим. Триковете, които се употребяват на пазара, са толкоз, че даже и най-внимателните падат в клопката.

Ето някои от най-разпространените уловки, с които ни нападат от магазините, заведенията и телевизионните реклами, показани от Bright Side. Замислете се, преди да купите.
 
1. Безплатни разядки и мезета
Всички се радваме, когато ни дават нещо гратис. Но в действителност, до момента в който хапвате солените фъстъци, които са ви донесли, е доста по-вероятно да си поръчате втора бира. А разядките не инцидентно се споделят по този начин – от единствено огладняваме. Има и научни доказателства, че хората, които получават бонбони със сметката си, оставят по-голям бакшиш.

2. Цветът на храната
Цветът на храната може да се употребява, с цел да ни манипулира да купим. Дори когато не се прибавят оцветители, идват на помощ други трикове. Например производителите на портокалов сок усъвършенстват цвета на сока, като прибавят до 10% блестящо обагрен сок от мандарина, както и пигмент от портокалова кора, защото тези съставки не се водят изкуствени оцветители.

3. Размерът на опаковката
Понякога изборът сред огромна, междинна или дребна чаша в „ Макдоналдс “ не значи нищо, тъй като получавате съвсем същото количество кола. Друг трик, който може би сте забелязали, е, че количеството в опаковките, които сте привикнали да купувате в супермаркетите, понижава... само че цената остава същата.

4. Ефектът на лявата цифра
Забелязали ли сте, че доста цени в магазините приключват на,99? По създание няма разлика сред 2,99 и 3,00 лева, само че клиентът най-вероятно ще купи по-евтиния артикул – не тъй като ще спести една стотинка, а тъй като лявата цифра оказва въздействие върху метода, по който възприемаме цената като цяло.

5. Сроковете на валидност са относителни

Много по-добре е да разчитате на сетивата си, с цел да определите дали даден артикул е кадърен за приложимост, в сравнение с да разчитате на периода на валидност. В доста страни няма регулация за тези периоди. Производителят ги дефинира по свое убеждение и в доста случаи продуктът е кадърен за консумация и след приключването на периода. В резултат на това доста храна, която към момента е годна, отива в боклука... и отиваме в магазина, с цел да купуваме още от същото.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР