Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на

...
Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на
Коментари Харесай

Разтоварването на заседналия кораб започна с разсипване на азотния тор в морето

Край Камен бряг късно нощес стартира акцията по разтоварване на заседналия товарен транспортен съд. Vera SU, който превозваше азотен тор. От видео фрагменти, публикувани във " Facebook " от профилираното издание обаче се вижда, че торът, който е в насипно положение, се изгребва с кофа вид " щипка " и по този начин в огромната си част се изсипва в морето. Кадрите демонстрират и отвяване на товара към сушата.

Според информация на националната телевизия задачата на акцията е да се отнеме най-малко половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал плавателният съд, с цел да може да се вдигне носът и да се реалокира корабът.

По информация на шефа на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, представена от Българска национална телевизия, баржата, която е трябвало да придвижи товара, също е заседнала и това в допълнение пречи на разтоварването, а времето се утежнява. Според публицисти, които и все още са на брега край заседналия транспортен съд, с цел да бъде освободена баржата, още няколко кофи от товара от азотни торове са били изхвърлени в морето. Според някои от репортерите, различен от избавителните съдове е блокиран, тъй като към винта му са увити въжета.



Акцията по разтоварването стартира след 7 дни изчакване на дейности на притежателя на плавателния съд и данни за приключване в морето на товара от азотни торове, които имат мощно нездравословно влияние върху морските организми. В неделя за незабавни дейности на администрацията поради риск за човешкото здраве и околната среда. Вчера стана известно, че забавянето на формалната реакция най-вероятно е било породено от, който макар риска от замърсяване е дал на притежателя на кораба период от 1 месец за евакуиране.

Според разбори на природозащитника и народен представител в 46 Народно заседание Борислав Сандов и на морския еколог доктор Димитър Беров опасността от изтичащия азот ще има трайни и съществени последствия за морския живот по българското Черноморие. Азотните торове провокират еутрофикация на водата - т.е., поради нарасналото количеството на химическите субстанции, участващи в минералното хранене на растенията, има засилена биологична работливост. Нарушава се салдото на микроорганизмите, има засилен разцвет на водорасли, по-младите риби се задушават, а възрастните и дънните губят хранителната база.

Замърсяването с азот е обект на голям брой нормативни актове, а товарът от 3 000 тона, които могат да бъдат изпуснати при предстоящо морско неспокойствие, се равнява на годишното замърсяване от огромен морски град което не е толкоз съсредоточено и заради това не вреди в толкоз огромна степен.

От ( " Зелено придвижване " ) излиза наяве, че при прехвърлянето на товара огромна част от азотните торове е освен изсипана в морето, само че и отвята на брега.

В събота незабавната акция беше решена от служебния министър председател след диалог със Сандов поради опасността от екокатастрофа при възможен разлив на азота, който от през вчерашния ден е потвърден от лабораторни разбори. Започващото неспокойствие на морето в региона заплашва също напълно да унищожи заседналие от 7 дни товарен транспортен съд, с което 3 000 тона от рисковите торове да се излеят в морето еднократно. Според учени, опасността е сериозна и ще повреди морските екосистеми по цялото българско Черноморие. Както акваторията край Калиакра, по този начин и брегът, са предпазени зони от ". Те опазват редки водорасли и степна растителност. Повече по тематиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР