Край египетския бряг дълъг коралов риф сияе в хиляди цветове.

...
Край египетския бряг дълъг коралов риф сияе в хиляди цветове.
Коментари Харесай

Египет може да се окаже последното убежище на коралите

Край египетския бряг дълъг коралов риф сияе в хиляди цветове. Тук, в Червено море, се простира това, което може да се окаже " последното леговище на коралите " в света, означават откриватели, представени от Франс прес.

" Разполагаме с безапелационни доказателства, че този коралов риф съставлява вярата на човечеството за запазване на кораловата екосистема ", споделя Махмуд Ханафи, експерт по морска околна среда в университета на Суецкия канал.

Причината е, че големият риф на Червено море, който съставлява 5 % от коралите на планетата, е доста търпелив към стоплянето на водите, изяснява ученият. Това е преимущество за въпросното крайбрежие, познато на гмуркачите от целия свят, до момента в който световното стопляне и замърсяването към този момент са погубили 14 % от коралите на планетата сред 2009 и 2018 година

По крайбрежията на Египет обаче друга заплаха заплашва кораловия риф: хората с техния всеобщ туризъм, несъразмерен лов на риба и леещ се бетон.

Гибел до края на века

Коралите покриват едвам 0,2 % от международното морско дъно. Те обаче са дом на минимум една четвърт от морската фауна и флора, а над 500 милиона души зависят директно от тях за лов на риба, привличане на туристи или просто продължение да живеят на територията им, защото кораловият риф защищава от ерозия.

Въпреки това, в случай че стоплянето продължи, коралите на най-малка дълбочина " не би трябвало да оцелеят до края на века ", предизвестяват специалисти по климата в Организация на обединените нации.

Heat-resilient Red Sea reefs offer last stand for corals.

In the waters off Egypt's Red Sea coast a kaleidoscopic ecosystem teems with life that could become the world's " last coral refuge " as global heating eradicates reefs elsewhere, researchers say
— AFP News Agency (@AFP)
Дори при световно стопляне, лимитирано до плюс 1,5 градуса Целзий през 2100 година спрямо прединдустриалната епоха - цел, сложена през 2015 година от Парижкото съглашение, само че за момента недостижима, 99 % от коралите няма да могат да преживеят все по-честите морски горещи талази.

Това лято още веднъж една от тези горещи талази избели 91 % от дългия 2300 километра Голям бариерен риф в Австралия, включен в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.

Избелените корали могат да се възстановят, в случай че метеорологичните условия се подобрят, като се изключи тези, които са потърпевши в огромна степен или понасят повтарящи се горещи талази.
    
Спомен от ледниковия период 

Коралите в Египет като че ли не се подчиняват на това предписание. Причината? " Биологична памет, развила се в хода на еволюцията ", изяснява Еслам Осман от университета " Крал Абдула " в Саудитска Арабия.

Съвместно с други откриватели Осман открива, че ларвите на коралите в Червено море са пристигнали от Индийския океан през Аденския залив в края на последния ледников интервал преди 12 000 години.

Пристигайки от южната част на Червено море, тези ларви е трябвало да преминат през доста топли води, които са работили като филтър и са пропущали единствено типовете, способни да оцелеят при температури до 32 градуса, изяснява откривателят. 

По-нататък на юг, в Судан, където водата е по-топла, морските горещи талази са провокирали епизоди на избелване. 

В страна, разкъсвана от спорове, проучванията са нищожни и наблюдението на рифовете е " мъчно " без средства.

В северната част на Червено море, въпреки това, където температурите са по-меки, " коралите към момента могат да понесат повишаване с един, два или даже три градуса ", отбелязва Осман.

Защитена територия

Подобна резистентност на кораловите рифове допуска " отговорност ", предизвестява Махмуд Ханафи. Действащите лица в туристическия бизнес на Червено море, който съставлява 65 % от този жизненоважен бранш за египетската стопанска система в разгара на рецесията, би трябвало да са наясно с това, продължава той.

Ученият насочва апел към министерството на околната среда да разгласи за предпазена цялата територия от 400 квадратни километра на кораловия риф, който на практика е съвсем прилепен до брега.

Това съгласно него ще увеличи толерантността и устойчивостта на коралите посредством контролиране на активността на водолазите и риболовците и посредством унищожаване на източниците на замърсяване.

Понастоящем единствено половината от рифа е предпазена, като някои места за гмуркане са 10 до 40 пъти по-натоварени от целесъобразния им потенциал. Риболовът въпреки това би трябвало да бъде понижен шест пъти, с цел да бъде резистентен, добавя експертът.

" От извънредно значение е да се резервира северната част на Червено море като едно от последните убежища на коралите, защото тази зона може да послужи като разсадник за бъдещи планове за възобновяване им ", споделя Еслам Осман.

Както в Египет, по този начин и в Саудитска Арабия ученият е очевидец на вредите, нанесени от строителството - отпадните води и утаяването на частици от строителните обекти задушават коралите. 

По думите на учения това е циничен порочен кръг - устойчивостта на коралите и хилядите им цветове притеглят туристи, за които се построява инфраструктура, която вреди на кораловия риф.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР