Красивият крайморски бургаски квартал Сарафово“ става на 100 години! Празненствата,

...
Красивият крайморски бургаски квартал Сарафово“ става на 100 години! Празненствата,
Коментари Харесай

„Сарафово“ посреща вековен юбилей!

Красивият приморски бургаски квартал „ Сарафово “ става на 100 години! Празненствата, отдадени на юбилея, ще се проведат в края на тази седмица. Кметът Димитър Николов в задатък пожелава на жителите на квартала да бъдат здрави, да посрещнат и изпратят един сполучлив летен сезон, да са горди със своя град и квартал!

През двайсетте години на предишния век на територията на днешно „ Сарафово “ се откриват български бежанци от Одринска Тракия. Те са част от близо двеста хиляди наши сънародници, чиито родни места се оказват отвън границите на страната. Това се случва вследствие на поредност от войни и контракти сред Великите сили и балканските нации.

В началото бежанците, пристигнали тук, построяват и живеят в сламени колиби и заслони. С доста старания те съумяват да получат формален статут и да записват свое населено място - Папарос. Няколко години по-късно инж. Стоимен Сарафов изиграва решаваща роля в живота на тези близо 100 фамилии.

Инж. Стоимен Сарафов е роден през 1865 година в гр. Кюстендил. Рано остава кръговиден сирак. Като възпитаник демонстрира изключителни благоприятни условия по математика. Министерство на просвещението го изпраща в Белгия, с цел да учи инженерни науки. Завръща се в България и заема държавни постове в държавните управления от 1897 до 1931 година Той е другар и механически консултант на царете Фердинанд и Борис III. Наричали са го „ бащата на железниците “, „ спасителят на бежанците “, душата на БИАД /Българско инженерно-архитектурно дружество/. През 1926 година инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „ Дирекция на бежанците “. Нейният предмет на активност е оземляване на всяко бежанско семейство, снабдяване на аграрни инвентар, семена и добитък, изграждане на жилища, възстановяване на пътища, водопроводи и други В селището Папарос инж. Сарафов влага средства, в това число и персонални, за построяването на така наречен „ шаронски “ къщи, за водоснабдяването, за построяването на учебно заведение. Инж. Стоимен Сарафов умира след боледуване през 1931 година във Виена.

Към днешна дата, в памет на инж. Стоимен Сарафов потомците на заселниците на бургаския квартал ще открият паметна плоча върху фасадата на локалното читалище. С това стартират самодейностите във връзка 100-годишнината от основаването на „ Сарафово “.

 

27 май, 17:00 ч., НЧ „ Ангел Димитров 1929 “

 

• Oткриване на паметна плоча върху фасадата на читалището в чест на инж. Стоимен Сарафов.

• Откриване на галерия „ Българските бежанци в нашата памет “ от Пламена Кирова – представител на Регионален исторически музей - Бургас. Експозицията ще бъде в читалището от 27 май до 5 юни и отворена за гости всеки ден във времето 10:00-11:00 и 17:00-18:00 ч.

• Празнична стратегия в залата на читалището с присъединяване на: ДГ „ Ален мак “, ОУ „ Христо Ботев “, Кристин Динева, Мирослав Димитров и Михаела Димитрова, Мадлен Дечева, Дарина Димитрова, ФГ „ Ружа “, Мая Тодорова, ПГ „ Иглика “, ФГ „ Карамфилче “.

Водещи: Алекс Анмахян и Жаклин Георгиева.

 

28 май, 11:00 ч., НЧ „ Ангел Димитров 1929 “

 

• Прожекция на спектакъла „ Дом за овце и сънища “ с създател Здрава Каменова и земляческа среща на потомците на заселниците. Представяне на обичайни гозби.

 

28 май, 18:00 ч., Рибарско пристанище „ Сарафово “

 

• Детско шоу с водещи Невена Цанева и Златко Ангелов.

• Концерт с присъединяване на Таня Ди и Благовест Зерлиев, ПФА „ Странджа “, Тони Димитрова и Миро Станчев.

• Празнична заря

 

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА С ВХОД СВОБОДЕН!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР